#Schrijfsels


Wie ben ik:

Ik ben in Oss geboren (1983) en opgegroeid in de Ruwaard. Na het Maaslandcollege ben ik Omgangskunde gaan studeren. Sinds 2014 woon ik in Megen met mijn man Pieter, dochter Robin (7) en zoon Mees (5)! Ik ben de afgelopen jaren dorpsraadlid en gemeenteraadslid geweest. Daarnaast ben ik een van de initiatiefnemers en voorzitter van de Natuurspeeltuin Megen. Ik ben een ‘no-nonsense’ doener met hart voor de dingen die ik doe. Ik geloof in de kracht van (lokaal) verbinden!

Hieronder een plek om soms mijn gedachten kwijt te kunnen. Mijn persoonlijke verwondering, bewondering en ervaringen te kunnen delen..x.

𝟮𝟬𝟮𝟮 𝗧𝗶𝗷𝗱 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗲𝗶𝘁
Wat een fijne start van 2022. In de eerste week ben ik begonnen als zzp-er.
Het was even een omschakeling, maar de stap is gemaakt.
Doordat het werkzaamheden op eigen regie zijn, geeft mij de flexibiliteit die ik nodig heb om alles goed te combineren.

Dit jaar is voor mij het jaar van herstel en van de creativiteit. Zelf geniet ik enorm van creatief bezig te zijn, op allerlei gebieden. Ik ben dan ook erg benieuwd wat deze nieuwe stap zal brengen.

Leuk om al aan de slag te zijn voor Stichting Oss Cultureel, een fijne stichting waarbij ik de PR een aantal uren per week mag verzorgen.

kom maar op met 2022 !

𝑳𝒊𝒆𝒇𝒔 𝑱𝒆𝒔𝒔𝒊𝒄𝒂

20220104_130431

Soms vergeet ik hier te schrijven, maar ik zal weer wat meer structuur aan gaan brengen.

Maar als raadslid hoef ik mij uiteraard nooit te vervelen;)
Zo mocht ik de nieuweopbouwwerker Lotje rondleiden in ons mooie Megen.
Ik stond met dochter op een echte poster, voor een campagne politiek actief.
En maakte ik mij zorgen om enorme bakken aan de kerktoren in Megen.

IMG_20210322_192443_256IMG_20210325_120850_164

Coöperatie in Megen?

Gisteren aan de wandel met Ron van den Heuvel.

Ik las een stuk op DTV over zijn afstudeerproject en zijn visie voor een coöperatie voor Megen.

Ron komt uit Oijen en is onlangs met zijn vriendin in Megen komen wonen. En heeft dus zijn afstudeerproject gekoppeld aan Megen.

Een visie voor de toekomst van Megen. Altijd mooi als bewoners betrokken zijn bij de eigen leefomgeving. Ik mocht zijn afstudeerpresentatie bekijken en zijn plan lezen. Daar moest ik even schakelen, aangezien alles in het Engels is. 😉

Maar prachtige beelden werden afgewisseld met een visie over Megen. Wat als je Megen met nieuwe ogen zou bekijken, wat zijn dan de mogelijkheden.

Het gaat te ver om alles toe te lichten, maar bekijk zeker de presentatie op 🎥 https://youtu.be/IAVMLYBxhAc

Dus aan de wandel. Waar we, na een kennismaking, ook spraken over de toekomst van Megen. Welke dingen lijken er volgens ons nog te missen, of waarvan zijn we bang dat deze zullen verdwijnen. Wat is de behoefte van de ‘Megenaar’ Hoe kun je samen zorgen voor een stadje als Megen.

Bestaat er wel een ‘Megenaar’.

Ik overhandigde symbolisch nog het stadsplan van Megen uit 2005. In een kern Megen is het altijd goed om over de leefbaarheid te blijven denken. ;)Dat is niet alleen van deze tijd.

Wat zou die benoemde ‘dorpscoöperatie’ in moeten houden. Is dat juist niet iets waar wij niet over na zouden moeten denken, maar juist aan de Megenaren zouden en moeten willen overlaten. Is er draagvlak om er mee aan de slag te gaan, en hoe kun je dat vorm geven? Welke rol zou bijvoorbeeld de Dorpsraad willen spelen óf de verschillende verenigingen en ondernemers die er al in Megen zijn.

Iets wat ik mij ook al langer afvraag: een zorgcoöperatie zou dat een toevoeging kunnen zijn voor Megen? Op diverse plaatsen (Herpen, Ravenstein) lijkt dit een mooie toevoeging. Zou dat onderdeel kunnen zijn van een dergelijke coöperatie? We praten, stelden elkaar vragen en dachten na over wat de volgende stappen zouden kunnen zijn.

Mooie gesprekken over de energie die in Megen op veel gebieden al aanwezig lijkt. Over laagdrempelig ontmoeten, en de ervaringen als kersverse bewoner van Megen.

Genoeg om over na te blijven denken.

Leuk dat Ron hier ook echt actief mee aan de slag wil! Ik ben benieuwd, en haak graag aan.

Goed om actief op te blijven halen hoe je de leefbaarheid zo goed mogelijk kunt houden in een kern als Megen.

Tijden veranderen, misschien is een coöperatie wel de volgende stap.

15 juli 2020

kennisuitwisselingsprogramma voedselbossen gemeentes, provincies, en waterschappen.

Voedselbossen een nieuwe (oude) manier van landbouw en broedplaats voor toekomstige andere manieren van voedsel kweken

Vorige week zaten we in een online zoom sessie. We bespraken de knelpunten in beleid en er was een uitwisseling onder de deelnemers.
Daar bespraken we de principes van een voedselbos. Een stuk land met eetbare gewassen is niet ‘zomaar’ een voedselbos. De grootte, de opbouw de keuze voor planten. Er zijn nog meerdere elementen die zorgen dat het voedselbos zou kunnen zijn.

En vooral het niet bewerken van de grond, of tussentijds snoeien. De kunst is zo weinig mogelijk te doen. Het is voedsel verbouwen voor de luie boer 😉 Uiteindelijk zal de keuze voor aanplant, en het ontwerp ervoor moeten zorgen dat het een zelfvoorzienend bos kan zijn. Geen bewatering meer nodig na het eerste jaar. De eerste 10 jaar zal de opbrengst laag kunnen zijn, het is te zien als een duurzame investering in de toekomst.

De huidige uitdagingen lijken nu vooral in onbekendheid, onduidelijkheid als je het hebt over aanleg en regelgeving. Wat mag in een bestemmingsplan agrarisch, hoe voorkom je bijvoorbeeld herplantplicht als je je agrarische grond wel wil inzetten als voedselbos. Veel vragen en opmerkingen die verzameld zijn, en straks na nog een sessie omgezet zullen worden voor gemeente en waterschappen om zo voedselbossen in de toekomst te stimuleren.
En is het duidelijk dat dit een andere bodem opbouw geeft dan conventionele landbouw. Dit zorgt voor een veel betere waterberging.

Gisteren een bezoek aan ketelbroek Groesbeek . Een voedselbos sinds 2008 waarbij we door Wouter van Eck bevlogen werden meegenomen in het ontstaan en verloop van dit voedselbos.
Géén voedselbos is hetzelfde. Altijd zal de grond, ligging en de visie bepalend zijn voor het ontwerp. Dat maakt ieder voedselbos eigen en uniek. Eigenlijk wel mooi dat daardoor iedere plek passend zal zijn voor een voedselbos.

Wat een mooie middag om zo rond te struinen in de ruigte van dit voedselbos. En in elke hoek wel wéér nieuwe eetbare soorten te ontdekken. Een unieke opbouw waarbij deels gekozen is voor productie (aantallen) maar ook de diversiteit aan heel veel verschillende soorten eetbare planten en bomen een plek hebben gekregen. Zeker inspirerend en interessant om eens te bezoeken.

We zitten nog een keer online samen om te komen tot een verzameling van de vragen, opmerkingen en tips om zo die verzameling op een praktische manier beschikbaar te maken voor gemeentes. Ontzettend benieuwd wat de toekomst zal gaan brengen aan initiatieven.

Extra leuk om dit samen met Else Marie Sonnemans te kunnen doen👍

In gesprek met Ons Welzijn

Nieuwe gezichten Ons Welzijn in Megen Haren Macharen

Deze week had ik een gesprek met Festus des Celles en Myrna van Nuland
Die vol vragen bij mij al uitkwamen met ‘ Hoe werkt het hier in Megen’
Ik kon ze al wat meenemen met de ervaringen die ik had als oud dorpsraadlid en natuurlijk als bewoner.

Festus zal een vast gezicht worden voor de kernen Megen Haren en Macharen.
Myrna zal hem zeker in de opstartfase daarin ondersteunen. Een aanspreekpunt vanuit het Sociaal Team lijkt mij zeer welkom. Ze waren al waren positief verrast over wat er allemaal al te doen is in onze kernen. Welkom in onze kernen!

Zij zullen komende tijd actief op pad gaan om kennis te maken en met diverse organisaties én mensen in de kernen, en zich natuurlijk voor gaan stellen in de verschillende bladen in onze kernen.

Ons Welzijn zorgt hiermee voor een aanspreekpunt, zodat jij weet waar je terecht kan met vragen. Dit is niet alleen op het gebied van welzijn van zorg en welzijn, maar voor alle leefgebieden.
Dit kan en mag vanalles zijn, samen de leefbaarheid vergroten.

Op pad met waterschap Aa en Maas

Bloemrijke dijken in Megen

Maandag mocht ik op pad met het Hanneke Kloosterboer beleidsadviseur waterveiligheid en Sr toezichthouder dijken Sjaak Daverveld van Waterschap Aa en Maas

We maakten een wandeling tussen de buien door over de dijken in Megen.

We bekeken welke kansen er zouden kunnen liggen om de dijken rondom Megen bloemrijker te maken.

We bespraken de aanpak zoals die nu in het Land van Cuijk wordt uitgevoerd, de diverse manieren van onderhoud. Daar zijn de dijken over het algemeen al veel bloemrijker.

De grote kudde schapen die onlangs op de dijken stond, en wat dat dus kan betekenen voor de groei van de bloemen. Deze kuddes kunnen als een soort grasmaaier heel gericht ingezet worden.

Op welke manier er ook in Megen testen gedaan worden door stukken wél 2x/jaar te maaien, en bewust niet 1x/jaar te maaien. (Tegenover de toren, Harensedijk)

Wat mooi om te merken dat het met de focus bij het waterschap wel goed zit. Zo ontdekte ik dat zij sinds mei nu officieel partner zijn van het Deltaplan biodiversiteitsherstel.

Ze gaan sowieso kijken of er al een stuk bloemrijke dijk mogelijk is voor de natuur speeltuin i.c.m. de nieuwe plannen voor dijkverbetering.

Maar daarnaast hebben we diverse stukjes grond bekeken, die wellicht ook geschikt zouden zijn als bloemrijke dijk.

Hiervan zal worden bekeken wie de eigenaar is, en wat de concrete toekomst plannen zullen zijn. Dit zouden zomaar eens kansen kunnen zijn.

Goed om te horen dat het maaionderhoud na 15 juni gedaan wordt sinds enkele jaren. Voor de flora en fauna een verbetering.🌺🌻🌼🌸

Ook zijn ze juist aan het kijken of op sommige stukken extra vroege begrazing kan helpen bij het behoud van de biodiversiteit van de dijk.

We spraken over de Kleurkeur (initiatief van de Vlindestichting), en dat zij zelf als waterschap samen met de aannemer zich hierin aan het verdiepen zijn en dit jaar een pilot zijn gestart.

Natasja Verdaasdonk sloot als imker ook nog aan om het belang van bloemrijke dijken te benadrukken voor de diverse insecten aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. De bijzondere bloemen namen vlogen over en weer. Fijn dat je erbij was Natasja!

Natuurlijk komen er grote veranderingen aan in dit gebied dat geeft kansen in de toekomst en gaat daar veel aandacht en tijd inzitten, maar er zijn wellicht nu al stapjes die we kunnen zetten om de dijk bloemrijker te kunnen maken.

Laat het een plek zijn waar wij niet alleen fijn kunnen wonen, maar er ook plek is voor de insecten en biodiversiteit.

Wij hebben als bewoners iig aangegeven best bereid te zijn handen uit de mouwen te willen doen steken zodra het zover komt, want een mooie omgeving maak èn onderhoud je samen.

Mooi om weer zoveel te leren.

Als dijkbewoner kan het niet anders dan de dijk blijft boeien.

Dank voor de tijd en uitleg, en jullie betrokkenheid 👌Ben benieuwd naar het vervolg..op naar een bloemrijker Megen

18 juni 2020

#laagdrempelig ontmoeten #gemeenschapshuizen 💙VDG #VoorDeGemeenschapshuizen #VoorDeGemeenschap

‘Een gemeenschapshuis is en moet een plek blijven waar mensen samen komen, niet alleen voor kwetsbare mensen maar voor een diversiteit aan mensen ‘

‘laat inwoners en gemeenschapshuizen zoveel mogelijk zélfsturend zijn, behoeftes per kern en wijk kunnen verschillen. Zorg daarom dat maatwerk mogelijk is en blijft’

Thuis in de Buurt

Wij spraken vanavond als raad samen over laagdrempelig ontmoeten in de opiniecommissie. Een belangrijk thema ook in ons coalitieakkoord 💪
Kijk hier de opiniecommissie terug 🎥
https://channel.royalcast.com/oss/#!/gemeenteoss/20200618_1

De boodschap die ik vanavond namens de VDG mocht inbrengen 👇💙

Thuis in de buurt

Wij moesten even schakelen na het lezen van het stuk. Het gaf ons als VDG niet direct een totaalbeeld van laagdrempelig ontmoeten. Je leest bijvoorbeeld niks over de financiën, exploitatie etc.

Maar bij navraag begrijpen wij dat dit ook dat dit de bedoeling was. Een prikkelend stuk, waarbij wij echt als raad aan de voorkant worden meegenomen om tot een gedeelte van de visie te komen.

Het stuk zoomt nogal in op kwetsbare gebruikers. Wel gaan we ervan uit dat er later gekeken gaat worden naar laagdrempelig ontmoeten voor een bredere doelgroep want juist de mix kan onnodige framing voorkomen en zorgen dat het een samenkomen van de hele wijk zal worden. De wijk bestaat inmiddels uit een diversiteit van mensen.

Er wordt gesproken over een potientiële coördinerende rol voor bijvoorbeeld Ons Welzijn.
Dit kan positief bijdragen aan het idee van een ‘gezicht’ in de wijk; dat je ergens terecht kan. Zo’n aanspreekpunt kan gelijk een preventieve werking hebben.
Echter is het belangrijk juist de bewoners in hun eigen kracht te zetten.
De vraag is dan ook moet het iemand van Ons Welzijn zijn?

De taak van deze coördinatie moet vooraf helder zijn, wat is de taak en hoe ga je dit uitvoeren.

Laagdrempelig ontmoeten is aan de bewoners. Wat wil je, wat kan je.
Maatwerk blijft zo per wijk/kern mogelijk. De behoefte van laagdrempelig ontmoeten kan namelijk verschillend zijn. Leer hier zeker ook van de bestaande voorbeelden die er al zijn binnen de gemeente (Ons Huis van de Wijk, etc)

Nu lijkt het dat de gemeenschapshuizen bij dit stuk nog niet betrokken zijn geweest, tenminste dat lezen we niet terug.

Omdat het nog een opiniërend stuk is kunnen we dat begrijpen, wel is het belangrijk om zodra er wel richting gekozen is de gemeenschapshuizen, de Adviesraad Sociaal Domein en de adviezen van de Rekenkamer mee te nemen in de verdere ontwikkeling van de visie.
Niet over bewoners zonder bewoners.
Niet over gemeenschapshuizen zonder gemeenschapshuizen.

Er zit nu al druk op gemeenschapshuizen, terugloop vrijwilligers het dichtrekenen van de exploitatie etc.
We moeten dus in de gaten houden of en op welke manier extra facilitering nodig zal zijn en dit uiteraard in afstemming met de gemeenschapshuizen.
Er is nu een mooie basis en een goed contact met de gemeente m.b.t. de vastgoed kant.
Mooi dat er in redelijk korte tijd al meer een netwerkgedachte lijkt te ontstaan tussen de gemeente en de gemeenschapshuizen. Wel kun je afvragen als er straks een sociaal maatschappelijke taak bijkomt voor de gemeenschapshuizen of daar een extra verbindende taak voor de gemeente gewenst is.
Adviesraad Sociaal Domein Oss geeft nog diverse tips mee en een handreiking om met de verschillende werkgroepen hierover verder na te denken.Wij gaan ervan uit dat hier nog naar gekeken gaat worden, met name de opmerkingen dat er ook met professionals gewerkt moet blijven worden, ondersteunen wij omdat het niet afhankelijk moet zijn van toevalligheden.

Antwoord op vragen:
1. Wat vindt u van het concept om het buurthuis in te zetten als middel om de sociale veerkracht van onze inwoners te versterken?

Alleen maar goed, we denken dat dit op moment ook al gebeurd op diverse manieren maar mooi om bewuster van te zijn en concreet op in te zetten.💪

2. Wat vindt u van het idee om het buurthuis onder te verdelen in twee rollen, technisch beheer (gebouwbeheer) en sociaal beheer (inhoud?
Mooi, als we maar bewust zijn dat dit altijd een samenspel is. Het één kan niet zonder het ander.

3. Wat vindt u van het idee om te gaan werken met meerdere verhuurtariefgroepen, zodat we bewonersinitiatieven ( meer) stimuleren en faciliteren?

Dat is in sommige gevallen al het geval bij gemeenschapshuizen, zover wij weten bijvoorbeeld commerciële tarieven, en tarieven voor verenigingen. Wel vragen wij ons af of ze deels elkaar dan niet gaan beconcurreren.

4. Vindt u dat we het verschil van inkomsten door de drie verhuurtariefgroepen moeten compenseren door andere inkomsten te werven of kunnen we het buurthuis ook zien als openbare ruimte waar we op willen investeren?

De vraag is óf je het als openbare ruimte moet zien, als wij uiteindelijk vinden dat er een sociaal maatschappelijke taak deels ook bij gemeenschapshuizen moet liggen is het goed om te bekijken of er óók kostendekkende mogelijkheden zijn vanuit die sociale opdracht.
Nu besteden wij ook op diverse manieren geld om mensen mee te laten doen in de maatschappij, misschien is dat een nieuwe manier van denken waardoor het meer verschuiving van geld is. Maar dat horen we dan graag ook concreter zodra de visie verder zal worden uitgewerkt en er nog keuzes gemaakt zullen moeten worden.

Tweede termijn:
Bedankt voor de reactie van de wethouder, en wij kijken als VDG naar de vervolgstappen.

Mooi dat vanavond iedereen VDG is.
Voor De Gemeenschapshuizen 💙 😉

Bij de maatschappelijke meerwaarde is het voor ons van belang ‘ wie zit er aan het stuur’ . ‘ ‘ De behoefte van de bewoners/wijken/kernen zélf’ zou sturend moeten zijn niet gegeven opdracht. En weten is meten. Daarnaast wezen we de wethouder nog op het bestaan van de Social impactmonitor via Stérk.Brabant 😉 Wie weet een tool die inzicht kan geven over de vraag om impact te kunnen meten.

12 juni 2020

Op bezoek bij Landerij Van Tosse – Oss

Op een prachtige dag werden wij hartelijk ontvangen op een verborgen stukje Oss.

Tenminste niet iedereen weet van het bestaan van deze plek 😉

Henk Smouters en zijn trouwe vriend ontvingen ons gastvrij aan de lange zelfgemaakte tafel.
Een ecoloog die als een van de oprichters aan de wieg heeft gestaan bij het ontstaan bij Landschapsbeheer Oss en Landerij van Tosse.
Inmiddels meer dan 180 vrijwilligers, die zich inzetten.

We lopen een ronde, we beginnen met de moestuin. Moestuin lijkt ergens de lading niet helemaal te dekken. Je ziet dat hier hard gewerkt wordt om allerlei groente te laten groeien. Pastinaak, diverse kolen, tuinbonen, uien, aubergine, etc etc. Door een soort tweede kruidentuin komen we uiteindelijk weer op het pad.

Op naar een volgende tuin, waarbij de cranberry bessen een mooie plek hebben gekregen én het blijkbaar ook goed doen. Vol trots over de diverse manieren waarop deze bessen door de vrijwilligers worden omgezet naar handgemaakte lokale producten.
Achterin zien we nog een bijenkast, die natuurlijk honing brengt maar ook zorgt voor de bestuiving van de groente en fruit.

We lopen verder naar een leeg stuk grond.
Een aantal heren zijn druk aan het werk.
Door een praatje ontdekken we dat het twee studenten zijn en iemand die hier graag buiten werkt.
Dit is een toekomstig voedselbos. Een plek waar je straks kan eten uit de natuur, door de natuur de natuur te laten. Door samenwerking met onder andere studenten, de provincie en de gemeente zal dit straks een bos zijn waarin eetbare planten, bomen en struiken de grond zullen vullen. Nog een aanwinst voor dit toch al bijzondere stukje Oss.

Wist je dat je hier ook groente kan kopen direct van het land. Leuk dat de kinderen dan zelf kunnen zien waar het vandaan komt, of zelfs echt mee kunnen plukken.☘️🍆🥒🥔🥕🍅
Op dinsdag en donderdag zijn er meestal wel vrijwilligers in de tuin aanwezig, die je kunnen helpen.

Zelf groene vingers, of wil je eens helpen neem dan contact op. Een mooie manier om buiten en bezig te zijn.

Dank Henk voor de rondleiding en een stuk uitleg van het bestaan. Mooi hoe dingen kunnen lopen en kunnen leiden tot het ontstaan van mooie initiatieven die mensen samen brengt.

En wat bijzonder dat net @OmroepBrabant op bezoek kwam, voor het programma #MooiBrabant. Wij snappen dat wel 😉

Met vriendelijke groet

Jessica en Else Marie Sonnemans

Mijn eerste Instagram livestream interview

Marie-Anne van Reijen zet zich via Meer Vrouwen in de Politiek actief in voor méér vrouwen in de politiek💪

Op 21 mei zat ik via een Instagram livestream met haar aan tafel, en stelde zij mij wat vragen. Het interview is terug te zien via Instagram.

Dank voor de mogelijkheid Marie-Anne, een mooie kans om vrouwen bekender te maken met de politiek.
Het plezier en energie die ik haal uit de lokale politiek, gun ik iedereen.

#raadslid #politiek #Gemeenteraad #Oss # VDG Oss  #Voor De Gemeenschap 💙

29 mei Op pad met de wijkbeheerder Schadewijk van BrabantWonen

In een wijk zijn diverse mensen actief, vandaag mocht ik mee op de fiets met Marjon Heeres.

Kort maakte wij kennis, én wat leuk om haar route te horen tot wijkbeheerder. Van een opleiding marketing, marinier worden om uiteindelijk wijkbeheerder te zijn.

Vol enthousiasme liet zij mij de wijk en de nieuwbouw projecten zien. Mooie plekken om straks betaalbaar te wonen op centrale plekken.

We kwamen op plekken waar ik niet zomaar kom. Zo is er onlangs een huis gesloopt, zodat de wijk toegang kreeg tot een groot bestaand parkeerterrein. Natuurlijk weloverwogen, flinke verkeersoverlast in de wijk is hiermee opgelost.

We hadden het over de uitdagingen in een wijk waar veel armoede heerst. Afgelopen tijd zijn er natuurlijk op gebied van begeleiding/ondersteuning andere manieren geweest (online), de vraag is of dat dadelijk weer zal oplopen of dat de andere vormen van contact ook terugslag zullen betekenen

Over dat Schadewijk zo slecht bekend staat, slechte berichten blijven nu ook het meeste hangen. We fietsen door mooie groene stukken, en enkele straten hebben sinds enkele jaren een voortuintje gekregen.
De rust die er is valt mij op.
Marjon geeft aan dat dit ook in niet- corona tijd wel is.
Ook fietsen we door de Horzak, waarvan veel mensen niet beseffen dat dit toch ook echt Schadewijk is.

We bespreken de tevredenheid waarop de onderlinge contacten nu lopen in de wijk. Zowel sociaalteam, kernteam, ons welzijn, politie, wij coördinator lijkt elkaar snel te kunnen vinden en regelmatig met elkaar te schakelen. Een mooie verstrekking, want je hebt elkaar en nodig in de wijk.

De uitdaging van buurtoverlast en mensen die als kwetsbare in de wijk komen is lastig. Intensieve casussen waarbij iedereen betrokken is, die soms jaren duren. En in uiterste gevallen kan soms uithuiszetting niet voorkomen worden. Dat zijn wel de uitzonderingen. Gelukkig zijn er ook heel veel voorbeelden waarbij die doorstroming prima verloopt.

Het is jammer dat de milieu straat niet kon doorgaan in de wijk, dit is vaak ook een moment van elkaar treffen en spreken. Dit zal later nog een keer worden gepland. Daar zullen de bewoners bij mee zijn!

Een prachtige dag om te fietsen, meer te horen over de Schadewijk.
Dank voor de Tour Marjon!

#raadslidopdefiets #BrabantWonen #Schadewijk #VDG #VoorDeGemeenschap
#gemeenteraadOss

25 mei 2020

Vandaag mocht ik op pad met een echte boswachter.

Aangezien Megen nu al omringd is met natuurgebieden, en dit alleen maar gaat toenemen in de toekomst.

Een mooie aanleiding om een kennis te maken met de boswachter Natuurmonumenten in dit gebied.
We combineren onze kennismaking met een wandeling door het prachtige gebied.

Lianne Schröder, ze heeft er flink de pas in. Al wandelend praten we de hele weg (13km)

Bevlogen neemt zij mij mee in de kansen die er nog liggen voor de natuur in dit gebied. Ook de uitdagingen en de vormen van overlast.

Zij neemt mij mee in een stuk geschiedenis, dat natuurmonumenten inzet om een groene strook langs de Maas om de natuurgebieden onderling met elkaar te verbinden. De kansen die in het verleden gepakt zijn, om dit al de afgelopen jaren te ontwikkelen.

De crossmotoren lijken weg te blijven, wel zit er extra controle op het gebied.

De Diedense Uiterdijk zal binnen een paar jaar worden afgerond. Oorspronkelijk mag je er nu niet komen, maar met respect voor de natuur zie je toch enkele bezoekers die niet bewust zijn van het verbod door het gebied struinen.

Al met al nu al een prachtig gebied, met mooie zeldzame vogels die de weg naar deze mooie plek al gevonden hebben.
En het leuke is met een boswachter lopen, is dat een vogelgeluid direct de naam van de vogel krijgt. Dat de sporen van vossenpoep, dassen meteen worden opgemerkt.

Samen nog op bezoek bij het monument in de Maasakker, die Lianne op gevoel zo gevonden had.
Wel waren de koeien én de stier heel nieuwsgierig, en kwamen wel heel dichtbij. Dan ben je blij dat er iemand bij is die precies weet hoe je moet handelen.

Dank Lianne, ik was al groot fan en trotse inwoner van ons mooie gebied maar nu heb ik er nog eens op in kunnen zoomen …wat een geluk om hier te mogen wonen

Mensen heb elkaar lief

In een wereld waarin we steeds meer op weg waren naar een inclusieve maatschappij. Dat iedereen ongeacht handicap of beperking toch kon deelnemen aan het openbare leven. Dat er toegankelijkheid zou zijn voor iedereen.

Dat samenspelen een recht is, ook als je beperkingen hebt.
Dat eenzaamheid ouderen én ook jongeren breekt, en dat we samen blijven kijken hoe wij dit als maatschappij samen zoveel mogelijk proberen te voorkomen of samen aanpakken.
Dat armoede mensen raakt, dat ook zij geholpen moeten worden om mee te kunnen blijven doen en toekomstperspectief te kunnen blijven houden.
Naar een wereld waarin iedereen ineens op afstand gezet wordt. Een intelligente lockdown, met de oproep blijf zoveel mogelijk thuis. Beperk je sociale contacten. Mensen die chronisch ziek zijn, of door welke reden dan ook op afstand staan tot de maatschappij weten vaak deels al hoe het is. Afgesloten zijn.
Alleen nu, nu zijn we allemaal op afstand.
Dan zie ik de mooiste initiatieven ontstaan voor ouderen, of voor mensen in vitale beroepen. Kaartjes, tekeningen, bloemen. Er worden speciale digitale koffie uurtjes opgezet, en hulplijnen.
Er ontstaan compleet nieuwe digitale oplossingen waardoor op afstand contact hebben nog meer mogelijk is.
Bijna alles kan bijna worden thuisbezorgd. Ik heb al twee keer in een digitale kroeg gezeten, dat is méér dan gemiddeld voor de crisis.
Aan de ene kant is de behoefte aan het web of online contact groter dan ooit.
Zoom, beeldbellen of bellen zijn de leeflijnen naar buiten. Waarbij de behoefte aan echt online contact ook groeit, konden we maar weer echt bij elkaar zijn en dé telefoon uitgooien.
Blij dat glasvezel ook hier gaat komen, nu merk je hier in het buitengebied dat ook die vorm van verbondenheid essentieel is voor de toekomst.
Er is ook een nieuwe vorm van waardering van online contact. Mensen die eerst er niets van moesten weten, leren nu noodgedwongen hoe het werkt.
En dan blijkt dat beeldbellen eigenlijk best wel leuk, als elkaar echt zien even geen optie is.
Waar we nu als mens doorheen gaan, zal wellicht nog even duren. En hoe zal dat gaan.. Iedere situatie is anders, achter iedere voordeur zit een eigen verhaal.
Een ondernemer die vecht om zakelijk te overleven, creatief blijft bedenken hoe hier uit te komen. Gezinnen die tussen het lesgeven door werken, of is het andersom. De eenzaamheid die toeneemt voor mensen die alleen waren en misschien nu nog wel meer alleen zijn. De lieve tekeningen die worden opgehangen, de woorden van vreemden die ineens nog liefdevoller klinken. Zorgpersoneel en mantelzorgers die nog meer dan ooit de extra liefde geven omdat de contacten zo schaars zijn. De bewuste aankopen die nu meer dan anders lokaal worden gedaan.
Serenades en complete optredens voor verzorgingshuizen. De armoede die er al was, en alleen maar zal toenemen.
Vakkenvullers en vrachtwagenchauffeurs en alle andere vitale beroepen die een nieuw soort waardering krijgen.
Mensen die ziek zijn, waren of nog gaan worden. Mensen die wegvallen, of nu juist geboren worden.
De collectieve zorgen die we allen delen voor en met elkaar.
Mensen heb elkaar lief.
Voor, tijdens en na deze crisis.
Er kan zoveel, als we het samen doen.
Houd je aan de richtlijnen, zorg goed voor elkaar en jezelf.

Kleurplaat Megen.

Om wat mensen blij te maken maakte wij een kleurplaat met een lieve groet uit Megen.

Zelf ook kleuren? Onderstaande plaatje printen op A4 en kleuren maar.

*Onze eerste carnavalsoptocht, letterlijk als bezemwagen 😉

Wat ontzettend leuk om met Robin en #plasticsoep bakfiets mee te mogen lopen in de #kinderoptocht #Oss #carnaval met heel wat #mikmakkers. Wij waren de bezemwagen, veel afval kunnen rapen💪♻️ #ploggen in mijn #glasbakzakrok

Ben jij de volgende MikMakker?
Ben jij tussen de vijf en twaalf jaar? En ga je voor een schone wereld? Meld je dan gratis aan voor MikMak!
http://www.mikmakkers.nl

#SchoneRivieren. @denoordzee @plasticsoupfoun
@litterati #zwerfaval #zwerfie
@gemeenteoss #Maas @MeanderendeMaas

*Zo leer je heel wat bij, op een podiumbijeenkomst op het gemeentehuis😉

Zaten we dan in de raadszaal, soms met klapperende oren. Afvalscheiding hoe werkt dat en welke keuzes zal er straks gemaakt worden.
Én een ecoloog aan het woord over de Osse situatie rondom biodiversiteit en het natuurnetwerk, waarbij ik iig nieuwe woorden heb geleerd.
Maar een boeiende en informatieve avond, waarbij we zelfs wat hebben kunnen lachen.😉 Leuk dat je mee was Miriam 👍

#vdg #Oss #podiumbijeenkomst #politiek #afvalscheiding #biodiversiteit

*schorsing bij groep 8, wat doe je dan?

*schorsing bij groep 8, wat doe je dan

Vandaag waren de klassen van @imcbasis op bezoek in de raadszaal @gemeente.oss
Nadat zij zelf een partij hebben gevormd, brachten zij ieder twee initiatieven in voor verbetering van het schoolplein.
***
Vorige week stond ik daarvoor weer even voor de klas.
Mooi om in mijn oude buurt eens in gesprek te gaan met leerlingen.

Niet als docent, maar op uitnodiging van groep 8b Hertogin Johanna a.
Zij hadden de afgelopen weken les over de politiek, en vragen zo mensen uit de praktijk om er iets over te vertellen.
Een eervolle eer om mijn ervaringen als raadslid voor de gemeente Oss te mogen delen.
Én mochten ze vragen stellen,over wat dan òòk.

Daarna aan de slag met stellingen. Deze gingen allen over het schoolplein, een mooie voorbereiding op de oefening die later zou volgen. Ze lieten elkaar al uitspreken. Ze durfden een afwijkende mening van elkaar te hebben. ***
Vandaag waren ze dan echt in de raadszaal
Veel initiatieven die teruggebracht moesten worden naar enkele. Natuurlijk had iedere partij voorkeur voor eigen initiatief.
Mooi op het moment dat Reina de bruin oproep tot schorsing niet iedere partij zich terugtrok om zich te beraden…nee joh, als je in groep 8 zit leg je alle initiatieven op de grond en ga je gezamenlijk de kring in..wat een leuke manier!
Wie weet iets om eens te proberen 😉@gemeenteraadoss
Unaniem waren de stemmen vóór een groen schoolplein én ook het initiatief recycle bakken kon op de meerderheid van de stemmen rekenen 🍀. Het was erg leuk om als raadslid nu eens op de tribune te zitten 😉
Hoop dat deze ervaring de jongeren een beeld hebben gegeven van wat politiek kan betekenen 💪#jeugdisdetoekomt

#politiek #jongeren #raadszaal

#verandering #uthummelhonk #Megen #peuterspeelzaal
Ik maakte mij zorgen,
ook al heeft het niet direct effect op mij.

Is het dan aan mij om er iets over te zeggen? Ik ben bang dat het de leefbaarheid raakt van Megen.
Dus stuurde ik eind vorig jaar een open brief naar het bestuur/Hummelhonk en sprak ik met de basisschool.
Ik gun de toekomstige kinderen net zo’n warme overgang naar de basisschool als mijn kinderen hebben gehad ❤️

Beste Hummelhonk,

Ik begrijp dat jullie vanaf 2020 een minimale afname willen gaan hanteren van 2 ochtenden.

Dat twee ochtenden de voorkeur zou hebben om een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van de peuters, dat is te begrijpen.

Toch wil ik mijn zorgen uiten, en mijn positieve ervaringen met het kunnen afnemen van één ochtend voor onze beide kinderen.

Wij hebben doordat het afnemen van één ochtend mogelijk was, dit bewust (extra) gedaan om te zorgen voor een soepelere overgang naar de basisschool die in hetzelfde gebouw gevestigd is.

Fijn dat broer en zus naar dezelfde locatie kunnen worden gebracht, en ze al bekend raken met de omgeving.

Zelf zou ik er bij minimale afname van twee ochtenden niet voor gekozen hebben, omdat dit financieel en praktisch voor mij geen optie zou zijn geweest en qua ontwikkeling zou het geen noodzaak zijn geweest.

Juist de mogelijkheid van afnemen van één ochtend zorgde ervoor dat wij de kinderen Überhaupt naar een peuterspeelzaal hebben gebracht.

Het zou zonde zijn als toekomstige ouders deze mogelijkheid tot ontwikkelen en een soepelere overgang naar de basisschool zouden mislopen.

Géén idee of deze regelingen voor heel AVEM gaan gelden, maar wellicht kan er bij er voor sommige vestigingen en in dit geval ook Megen gekeken worden naar een maatwerk oplossing.

Want het bezoeken van een peuterspeelzaal is een mooie kans van je kind om zich te ontwikkelen.

Wij zijn als ouders blij dat onze kinderen er beide gebruik van hebben kunnen maken.

Jessica
Moeder Mees en Robin Keijzer

REACTIE⬇️
‘Deze verandering in het pakket geldt voor heel AVEM en is overeengekomen met de centrale OC. Op dit moment is er niet voor gekozen om bijv. in de dorpen voor maatwerk te kiezen. Toch besef ik me terdege dat dit wel een aandachtspunt is.

We gaan er zeker het eerste kwartaal van 2020 naar kijken hoe de ontwikkelingen zijn in de vraag en het aanbod. Mocht dan de conclusie zijn dat het beter is om het aanbod aan te passen, dan zullen we dat zeker overwegen.’
Peuterwerk is voor ons een belangrijk goed, dat kan blijven bestaan in de kleine kernen.’

Wat leuk, ik stond in de krant:

‘Politiek? Dat was voor mij ruziemaken als hobby’

https://www.bd.nl/oss-e-o/politiek-dat-was-voor-mij-ruziemaken-als-hobby~a1666640/

Uitdaging rondkomen met 50 euro.

Gisteren een rustige avond thuis, fijn een vriend van Pieter op bezoek en samen het nieuwe jaar inluiden.Vanmorgen

een wandeling door Megen, een rondje door de speeltuin.I

Inde middag langs mijn ouders om de beste wensen te wensen.Zelf gemaakte oliebollen en appelflappen mee.Op de terugweg twijfelen we even of we stoppen bij de Aldi. De melk is op.Maar vanwege de uitdaging en omdat ik niet weet wat wij nog meer nodig hebben, besluiten we door te rijden.

Thuisblijken er wat dingen op te moeten, dus de rookworst ,soep en afbakbroodjes maken samen voor deze avond onze maaltijd.

S’avonds kijk ikkterug en zou ik bijna denken dat wij vandaag géén kosten hebben gemaakt..

1,05,- haal ik eraf voor de vervoerskosten naar Oss.

Enbedenk dat wij normaal natuurlijk wel boodschappen hadden gedaan, zonder eerst na te gaan wat wij nog in te koelkast hebben.

Ikga voor ons even op zoek naar een gezamenlijk lijstje.D

Dag2:Het Is nog vakantie en zijn de laatste dagen. Dus eigenlijk willen we wel iets leuks gaan doen..dat is vanwege de uitdaging wat lastig. Want bijvoorbeeld zwemmen of bioscoop zou wel een groot deel van het budget opeisen.

Onlinezoek ik naar leuke budget tips en inspiratie wat te doen. Nu zijn wij nogal buitenmensen, dat helpt in dit geval.We

gaan waarschijnlijk een geocache voor kinderen lopen, maakt het wandelen voor de kinderen meer een avontuur en wij hoeven de kinderen hoop ik niet zo mee te slepen.N

Numeteen het lijstje paraat om onderweg meteen boodschappen te kunnen doen, zodat ik niet meer extra op en neer hoef.Ondertussen bekijk ik de SCOUPY app of er ook kortingen zijn die de moeite zijn om op te halen.Ik ga ook de Lidl app eens bekijken, blijkbaar exclusieve kortingen op de app.

Ietsanders wat mij bezig blijft houden . kinderfeestje Robin.. alweer 6 over een paar weken. Normaal zou ik in deze laatste dagen alvast wat voorbereiding treffen, omdat Pieter nu nog thuis is, maar daar moeten ook nog inkopen (knutselspullen)voor worden gedaan.Dankomt ook het besef binnen dat als je vrijwel niks te besteden hebt, dit natuurlijk nog veel grotere zorgen zijn. (En dan denk ik ook even aan die kanjers van helpende handen)

Mooi net de bak ontdekt te hebben bij de Jumbo tegen de verspilling, dus daar halen we enkele worsten uit en wat gehakt in de vriezer.

Geocache blijkt geen mogelijkheid, ik had een code om het gratis te proberen maar die krijg ik niet gevonden.O

Online lukt het mij niet om dan een route te vinden die wij kunnen lopen, wat jammer. Dan maar een wandeling.

Dagdrie.

Tocheven kijken in het centrum.

Ik neem mezelf voor om rekening te houden met de uitdaging.

We nemen vrijwel altijd wel wat te eten en drinken mee onderweg, maar nu net iets meer. Spontaan lunchen ergens zal geen optie worden.

SpeelgoedOutlet in de stad heeft een hoek van alles voor 50 cent, hier haal ik wat spullen uit, ook leuk voor toekomstige verjaardagsfeestjes. Maaropgeteld is het toch al weer een flink bedrag..15 euro

We lopen ook nog langs de prijzenknaller. Nu, een mand met kerstspullen vullen voor 5 euro.De ‘kerstletterlampjes’ zijn goed om te vormen naar naamlampjes.Wat een leuk cadeautje voor Robin haar kinderfeestje.Ik laad er snel 7 in het mandje, normaal 6 euro per stuk. Met een waarde van over de 120 euro waar wij 5 euro voor hebben betaald lopen we de winkel uit.

Jeetje terwijl ik met twee volle tassen op de heuvel loop, besef ik dat ik nu dit  heb gekocht die ik normaal niet had gekocht als ik écht alles had moeten doen van 50 euro. Dubbel eigenlijk, juist door geld tekort kun je soms niet inslaan als het goedkoper is waardoor je uiteindelijk geld zou kunnen ‘ besparen’

Of we toch nog even langs de kringloop in Uden willen..hmm. tja gegarandeerd dat het naast benzine ook geld gaat kosten. Ik voel de moed in mijn schoenen zakken qua challenge , maar zeg toch ja.

We lunchen even bij/in de auto voor we naar Uden rijden.

Kinderen duiken meteen in de ballenbak.Wij duiken de winkel in.6 mooie bakken onder elventuintjes in te kunnen maken voor Robin haar feestje, 5 euro..Nog wat leuke glittertakken, elfjes, mos, etc.; nog eens 5 euro.In mijn hoofd rekening ik uit dat ik nu vrijwel alles al besteed zou hebben voor deze week.

Creatief probeer ik de volgende dagen nog wat op te lossen.Een oude thee doos is met wat spuitverf een nieuwe bewaarbak voor de Lego geworden.Met koken zoeken we naar goedkope  recepten, we eten een keer pannenkoeken, stamppot.

Nueten wij normaal ook wat gezond en laten ons deels ook sturen door seizoensgroenten, aanbiedingen of wat we nog van onze resten kunnen maken. Alleen de lekkere dingen, zakje chips of koekjes etc die werden nu niet gekocht. (Hoewel we ook nog wat hadden liggen)

Ik let bewuster op het gebruik van de auto, en gebruik de fiets wat meer.

Wat heeft de uitdaging mij gebracht? Ik merkte dat ik in december al een stuk meer bezig was met wat alles eigenlijk kost, en wat je zou moeten laten als je financiëel minder te besteden zou hebben.

Ook drukte het mij met de neus op de feiten dat er ook door ons nog dingen gekocht werden die niet nodig waren, dit kan een stuk minder.

Dat het stukje hergebruik en creatief op zoek gaan naar een oplossing die minder geld kost/gratis is wel wat van je creativiteit en inzet vraagt.

Dat besparen soms juist kan als je meer te besteden hebt, o.a. grootverpakkingen of aanbiedingen van houdbare producten.

Én dat ik natuurlijk niet écht in die situatie zit/zat waardoor de druk van het kunnen betalen van rekeningen, verjaardagen, deurwaarders , betalingsregelingen niet op mijn schouders rustte.

Dat het veel meer organisatievermogen vraagt als je weinig te besteden hebt, en alles een stuk minder onbezorgd kan.Welke producten heb je echt nodig (lijstje) wat is waar in de aanbieding en hoe zorg je dat je toch wat kunt blijven doen.

Het meest confronterend is toch wel dat je het beste voor je kinderen wil.Nee geen overvloed aan spullen, en niet alle activiteiten hoeven veel geld te kosten. Maar toch, de balans tussen overleven en het noodzakelijke en toch nog ruimte (financieel en emotioneel) hebben voor een stuk plezier en ontspannen samenzijn en zoiets kleins als het organiseren van een kinderfeestje kan dan ineens heel groot worden.

Nu heb ik mensen in mijn omgeving gehad die financieel die uitdaging (en) hadden. En ik ken mensen die bewust kozen om met minimale middelen rond te komen. Schulden of geldzorgen kunnen je lam slaan, zorgen voor afzondering en kunnen zorgen voor een stuk schaamte. Inmiddels is er zelfs  bekend dat langdurige geldzorgen blijvende schade kunnen aanrichten aan je hersenen.

Blijkbaar is er iets gebeurt waardoor deze situatie ooit is ontstaan, dan kan er ook iets gebeuren om er uit te komen.

Ik ken gelukkig zelf mooie voorbeelden van mensen die de situatie hebben kunnen veranderen, en het leven hebben kunnen draaien.

Dit hebben ze nooit alleen gedaan, hier hebben ze altijd verschillende soorten hulp bij gehad. Dus praat erover als je je zorgen maakt, als dingen oplopen of als je het even niet meer alleen kan. Er zijn gelukkig ook in Oss (en wellicht ook in je eigen directe omgeving) mensen/organisaties die willen luisteren en kunnen helpen/doorverwijzen. Het kan iedereen overkomen.Schulden/betalingsachterstand/financiële uitdagingen ben je niet, die heb je.

Ik wens ieder in een dergelijke situatie sterkte, en hoop dat de actie wellicht net mensen een zetje geeft om hun verhaal te vertellen, zodat ze worden gehoord en er iets gedaan kan worden. Elk stapje is een stap.

Dank voor de uitdaging Elly, en Quiet Oss. Goed om er eens op deze manier over na te denken.

Ossheeft gelukkig op dit moment al verschillende manieren om geholpen te worden, en ziet ook het belang om te helpen.

Wil jij eens met iemand praten over je schulden, om het op een rijtje te krijgen? Dat kan via een afspraak bij de gemeentehttps://www.oss.nl/zorg/afspraak_bij_schuldhulpverlening.htm

Er zijn meer organisaties die kunnen helpen door diverse vormen van ondersteuning

QuietOss

Schuldhulpmaatje.  Samentegenarmoede HelpendeHanden Ons Welzijn.Eten over.Voedselbank.Kledingbank.Ruilwinkel.Stichting Babyspullen.

Op stoom in het STOOOMLAB 

Samen met Adri namen wij een kijkje bij het Stooomlab. Dank voor fijne ontvangst!

Een plaats waar je op andere manieren kunt leren leren. Een plek waar juist technische vaardigheden vorm krijgen door programmeren, zagen met een laserzaag of door het maken van een Celfie. (Bijvoorbeeld één haar vergelijken onder de microscoop met een haar van een klasgenoot.)

Hier met zicht op het stadion zit de bruisende plek verstopt: Stooomlab.
Dit is één van de twee labs, inmiddels is er vanwege het succes zelfs een tweede gerealiseerd in de Muzelinck.
Een samenwerking tussen diverse partners heeft dit mogelijk gemaakt, durven investeren in de leerlingen in de toekomst en in de praktijk.
De aanschaf van materialen, inrichting van het lokaal, bekostiging van het personeel gebeuren nu door de partners en deels wat sponsoring.
Een keuze omdat zij het belang zien van het aanbieden van deze technische vaardigheden.
De ruimte in het onderwijs om te experimenteren met het aanleren van technische vaardigheden is beperkt, het is bekend hoeveel druk er al zit binnen het onderwijs. Alleen ondertussen gaat de tijd vooruit en worden technische vaardigheden steeds belangrijker.
Toch is de inzet hierop van belang.
Het aanleren van technische vaardigheden en inzicht kunnen een basis zijn om later te kiezen voor een technisch beroep of studierichting. Sommige technische bedrijven hebben al oog voor STOOOM. Uiteraard zou het mooi zijn als er nog meer kan worden samengewerkt met het Osse bedrijfsleven/ de Osse gemeenschap.
Want als technische vaardigheden daadwerkelijk een deel uit gaan maken van het curriculum, zal er wel een inhaalslag gemaakt moeten worden.
Mooi om zo eens binnen te kijken wat hier in Oss al gebeurd. Een plek waarin zowel docenten als leerlingen de kans krijgen om al bezig te zijn met het aanleren van technische vaardigheden.
Ook op elk vakgebied op school is het mogelijk om deze met technische vaardigheden te verbinden, niet als doel maar mede als middel. Om leren zo leuker uitdagender te maken.
Iedere leerling/mens neemt op diverse manieren informatie op. Door het aanbieden van de lesstof op de verschillende manieren krijgen meer leerlingen een kans. Zo gaat het hier om technische vaardigheden bij het Stooomlab, doen door kijken en leren door doen. Tekst is ondersteunend bij de opdrachten, waardoor ook juist de leerlingen die moeite hebben met taal hier goed uit de voeten kunnen.
Door de samenwerking van de partners die grote scholengroepen vertegenwoordigen, kunnen vrijwel alle basisscholen gratis op bezoek bij deze ontdek- en leerplek. Ook is er een uitleen van STOOOM-koffers.
De inschrijving loopt via de Muzelinck.
Ook spelen er al diverse ideeën om gericht per vakgroep leraren bijeen te laten komen, om zo toegespitst op je vakgroep tips/ideeën/advies te krijgen hoe je zelf aan de slag kan met technische vaardigheden.
Stooom is een bruisende plek om te leren.
Maar vooral als je eenmaal op stoom bent, het zelf te doen en door te geven.
Inspirerend voor het onderwijs, en misschien juist een mooie plek om leerlingen de eerste kennismaking te laten hebben met technische vaardigheden en misschien wel met jouw bedrijf?
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op

Ochtend meelopen wethouder Kees van Geffen

Zul je altijd zien staat de brug bij Megen open. Dat ik ook vandaag bedenk om op de fiets te gaan.
Maar het is dan ook dezelfde (sport) wethouder die mij gisteravond aangaf dat hij alleen wat lekkers
nam na de raadsvergadering als hij op de fiets was.
Aangezien ik 2 rondjes gebakken lekkers heb genomen, voelde ik ergens mijn geweten knagen en
verplichtte ik mezelf om op de fiets te gaan.
Vandaag loop ik een ochtend mee met
Wethouder Kees van Geffen; een kijkje achter de schermen.

PicsArt_11-06-04.49.23.png
Kees Van Geffen heeft als wethouder bij de gemeente Oss het portfolio Werk en Inkomen,
Onderwijs, Jeugdzorg, Sport.
Waar veel dagen gevormd worden door de drukte van de dag, rennen en reizen van overleg naar
overleg is vrijdag de dag waarop ruimte gehouden wordt.
De meest rustige dag is vrijdag.
De dag waarop de wethouder bewust ervoor kiest om met enige regelmaat momenten te plannen
tussen samenwerkingspartners, of andere contacten waarmee intensief contact goed is voor de
relaties.
Dat is de aanpak van wethouder Kees. Want bij navraag blijkt niet iedere wethouder op dezelfde
manier te werken maar ook het verschil van portefeuille zorgt deels voor de manier waarop je je werk
als wethouder kunt invullen.
Wethouder Kees van Geffen begint de dag met een afspraak met Marc Ghering.
Een moment van o.a. afstemmen, aftikken en uitzetten van opdrachten.

PicsArt_11-06-04.49.54.png

De opdracht die het Sport Expertise Centrum heeft is groot en omvat veel gebieden. Zij bieden onder
andere professionele ondersteuning bij scholen, verenigingen in buurten bij bedrijven of individueel.
Het onlangs getekende sportakkoord met 50 partijen is reden om binnenkort hier specifiek aandacht
aan te besteden.
‘Sport is een belangrijk bindmiddel. Bewegen is belangrijker om fit te blijven en te worden. Het doel is
uiteindelijk om tien procent van de inwoners van Oss die nog niet beweegt in de komende vijf jaar aan
het bewegen te krijgen.’
Wat komen er verder veel onderwerpen naar voren.
Ik zit erbij, en merk dat ik scherp moet blijven om alles te kunnen blijven volgen.
Dit kan dus de winst zijn van die investering in die relatie, overleg kan zo behoorlijk snel en effectief
gaan.
Één koffie, wat afspraken te plannen en met een lijstje punten om te doen gaan de heren uit elkaar.
Voordat de volgende afspraak zal worden ontvangen, geeft Kees zijn te plannen afspraken nog door
aan Marianne.
Die heeft grotendeels de vrije hand om de afspraken te plannen.
En dat doet ze goed, niet te missen.
Er is nog wat tijd, Kees werp een blik op de krant.

PicsArt_11-06-04.50.49.png
De spontane toezegging tot een week lang rondkomen maakt nogal wat reactie los. Een groot artikel
in de krant. ‘Wethouder gaat van 50 euro leven’

Thuis waren ze er niet zo blij mee, zegt Kees met een knipoog. De familie groepsapp liep vol met
berichten. Ze hadden wel een punt dat ik het misschien vooraf had moeten overleggen, maar ach het
is sowieso goed om aan mee te doen.Het is een spontane toezegging, het was een mooie dappere
oproep van Elly en daar doe ik graag aan mee. Zie wat het nu al losmaakt, alleen maar goed voor de
bewustwording.
Wim Hoezen voorzitter VDG komt op bezoek.
Al netjes ontvangen, zitten we neer met een kop koffie.

PicsArt_11-06-04.51.33.png

Een moment om even bij te praten.
Kees probeert altijd tijd te maken als er mensen op de koffie willen komen.
Het is een uitnodiging voor iedereen geeft Kees aan. Soms is het ook juist goed om naar de mensen
toe te gaan, dat is afhankelijk van de vraag.
Op weg naar de Talentencampus een afspraak bij één van de bestuurders van het Hooghuis, Tanja
Peters. Hooghuis is een grote Scholengemeenschap bestaande uit 5 scholen. Ieder met een eigen
identiteit, maar allen onder de Hooghuis vlag.

PicsArt_11-06-04.52.08.png

Ook dit is een afspraak die met enige regelmaat gepland is. Al pratende nemen ze elkaar deels mee in
ontwikkelingen, vragen en toekomstbeeld.
Er worden wat concrete afspraken gepland om het verder over te hebben.
En ik bof, de druk van het nieuwe Hooghuis magazine is net uit. Die krijgen wij alvast mee.
Doordat er nog wat tijd over is kunnen we nog wat inzoomen op de functie van Tanja, haar
uitdagingen en ervaringen bij het Hooghuis. De strategie achter de scholen. Op welke manier er
eenduidig beleid met ruimte voor eigen invulling voor deze scholen is. De eigen kracht van iedere
school. Hoe soms vernieuwingen worden uitgezet bij een school en bij succes wel of niet zal worden
uitgerold over de rest van de scholen.
Wat bijzonder om op deze manier eens naar de scholen te kijken.
We gaan terug naar het gemeentehuis.

PicsArt_11-06-04.52.40.png

Lunchtijd: Kees en ik zitten aan een tafel.
Kees nodigde mij uit om zeker ook een keer mee te lopen op een andere dag dan vrijdag, dat samen
geeft inhoudelijk een completer beeld van de taken van een wethouder.
Lijkt mij alleen maar leuk, omdat ook eens mee te maken.
Ik vond dit al een mooie gevarieerde inhoudelijke ochtend, wat een verscheidenheid aan
onderwerpen.
Dank dat ik een ochtend mee mocht lopen Kees!

PicsArt_11-06-04.53.15

12-09-2019

Soms doe je iets buiten je comfort zone.

Iets nieuws, iets anders.

Met heel wat mensen hebben wij de #kinderroute voor natuurspeeltuin Megen vorm gegeven.

Dank aan ieder die een bijdrage heeft geleverd.

En ik, ik mocht de verhaaltjes schrijven.
Een spannende eer..want ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Zo werden het verhaaltjes waarin Muis telkens een nieuw vriendje ontmoet. En een versie voor wat oudere kinderen om in gesprek te gaan over de thema’s.

Een spontaan bezoek. #opbezoekbij de #Maalderij #Dagbesteding #Haren

Bezoek aan de dagbesteding voor ouderen, in #Haren.
Via Facebook zag ik een te gekke crowdfunding voor een duofiets.
Door inzet van velen (met dank aan de sponsoren, de inzet van de mensen zelf en andere betrokkenen) is het gelukt om het benodigde bedrag voor de duofiets bijeen te krijgen.
(Er zelfs een bokswedstrijd georganiseerd waarbij de opbrengst ten goede kwam aan de aanschaf van de duofiets.)

Ik was er nog nooit geweest, en was wel benieuwd. Van Paula mocht ik letterlijk een kijkje in de keuken 😉 en op locatie kijken.

Een warm welkom door een kwispelende viervoeter. Paula en Jet waren al druk met de voorbereiding voor de komst van de gasten.

Een vriendelijke kleurrijke gedekte tafel stond al klaar. De buitenstoelen werden klaargezet aangezien het zonnetje zich ook nog zal laten zien.

De rondleiding neemt mij mee door de keuken, een extra rustig plekje aan het raam. Van de #hobbykamer via de #relaxkamer naar de #klusschuur om vervolgens uit te komen in de grote keuken.

Vanaf de buitenkant had ik het niet zo groot ingeschat, wat een variëteit aan hoekjes en plekken waar je kunt zijn.

Je kijkt uit op de dieren aan de overkant. De mensen kunnen de dieren en de tuin ook bezoeken.

Alles ademt rust en huiselijkheid uit.
Dit komt ook overeen met de mensen die binnenkomen en zich heerlijk thuis lijken te voelen.

De gesprekken gaan over vanalles, sommige mengen zich in het gesprek andere lijken stil te genieten van de aanwezigheid. Allen lijken ze te genieten van de roze koek.

Uit de verhalen begrijp ik dat sommige ervoor kiezen om een stukje te gaan wandelen. Andere zullen helpen bij het bereiden van de warme maaltijd. Sommige zullen vanmiddag hun ogen even dicht doen in de relaxstoelen om uit te rusten.

Een plekje waar niks moet, maar waar je samen kan zijn. Waar aandacht is voor jou en voor elkaar. Wat leuk dat ik een keer binnen mocht kijken.

https://www.facebook.com/demaalderijharen/
https://harendagbesteding.nl/

Dank Paula!

#Karakterfaculteit #DOME X #Opbezoekbij

Afgelopen vrijdag ging ik op bezoek bij Dome X om kennis te maken met Angelique van Ravensteijn.

Een #inspirerend gesprek over het ontstaan van de KarakterFaculteit , de visie, over hun missie en het verloop tot nu toe.

De oprichters (Angelique van Ravensteijn en Mireille Claessens) zijn beide al jaren bekend met het #ondernemerschap, maar dankzij de #voucher van de kracht van New business een vliegende start hebben kunnen maken.

De KarakterFaculteit heeft met hun unieke concept een vooruitstrevende methode te pakken met het oog op #persoonlijke groei van ondernemers. Met als resultaat een bedrijf dat meer in zijn kracht komt en met een beter #bedrijfsresultaat
Ze geven niet alleen adviezen, maar maken ook groeiplannen.

Zij verzorgen #trajecten om samen met bedrijven hun medewerkers te begeleiden naar #duurzame inzetbaarheid, volgens de regels van het #ESF (Europees Sociaal Fonds). Daarin zijn ze uniek.

Blij dat zij dit gedaan hebben.
Want de KarakterFaculteit groeit zelf hard, maar laat ook zeker anderen groeien.

Dank voor het leuke gesprek Angelique Van Ravensteijn De Veer

http://www.karakterfaculteit.nl

Reactie  columnPolitiek Oss

Beste Laura,

Ik ben het met je eens. Wat zou het mooi zijn om de grote mensen tevens meer bij de politiek te betrekken.
Je kunt erover schrijven om het te melden, maar misschien kun je er ook over schrijven met een oproep.
Misschien zou het Brabants Dagblad of jullie de journalisten zelf hier ook een mooie rol in kunnen spelen.
Uitleggen hoe een besluit precies tot stand komt, inzoomen op het werk achter het raadslid of college. Vrouwen in de politiek eens uitlichten. Of vragen waar mensen benieuwd naar zijn als het gaat om de Osse politieke, de gemeente?
Mede een oproep doen aan inwoners  hoe we politiek dichtbij bij de mensen kunnen brengen. Samen weten we meer, dan alleen.
Je had kunnen benoemen dat het de eerste avond was dat er gewerkt werd met o.a. een beperkte spreektijd, ook om te onderzoeken hoe het gesprek en debat beter kan.
Elke avond is ook vanuit thuis te volgen.
Nu beweer ik niet dat het kijkerspubliek hoog zal zijn, maar was een mooie kans om dit te benoemen.
Hadden we misschien de betrokkenheid van de volwassen alweer wat kunnen vergroten.
Naast de jongerenraad waren er ook andere mooie voorstellen voor de kadernota vanuit de diverse partijen.
Er was een gesprek over wat er beter kan, en welke voorstellen hierbij kunnen helpen. Ook mooi dat er behoorlijk tevreden teruggekeken werd op de eerste periode. Wellicht heb je het één en ander niet opgevangen omdat je meer aandacht had voor zaken die er minder toe doen? Maar gelukkig is het terug te kijken.
Naast jongerenraad is het ook goed om de jeugdraad even te benoemen.
Want het is van en voor iedereen, van jong tot oud, en niemand ‘ is politiek.’
Politiek is enkel een systeem, de inbreng zullen we met zijn allen moeten maken.
En veel mensen denken dat politiek een ver van hun bedshow is, maar het gaat voor een groot deel wel om de eigen leefomgeving. Wat zou het mooi zijn aan dit besef bij te dragen, zorgen voor een grotere betrokkenheid.
De manier waarop je schrijft geeft altijd sturing aan een verhaal. Niet alleen aan het verhaal, je geeft iets aandacht en het groeit. De kracht van de ‘pen’ en de woorden. Laten we gaan voor positiviteit in plaats van focus op de zaken die niet gaan over de inhoud.
Kansen zien, kansen pakken.
Ik denk graag mee hoe we een oproep kunnen doen om eens met allerlei mensen na te denken hoe we politiek dichterbij kunnen krijgen.
Niet alleen erover schrijven, maar er ook wat mee doen.
Ik zet mij hier graag voor in.
Samen oppakken? 💪
 #politiekdichtbij #kamsenzienkansenpakken

Hoezo ruim jij vuil op van een ander?

Wat ben je aan het doen? Waarom doe jij dit?

Dit zijn de vragen die ik krijg als ik wel eens vuil aan het rapen langs de kant van de weg. Waarom iets opruimen van een ander? Nee, ik heb geen taakstraf;)

Voor mij is het simpel, gewoon om het goede voorbeeld proberen te geven en mensen met wat bewuster te maken. En hierdoor hopelijk afval in de toekomst te voorkomen. Ik kan mij ook ontzettend storen aan afval langs de weg om in natuurgebieden.

Zo ben ik ook Rivier Afval Onderzoeker geworden voor Schone Rivieren. Twee keer per jaar onderzoek ik een stuk grond langs de Maas in Megen op afval, om zo te kijken waar het vandaan komt en hoe het wellicht voorkomen kan worden.

Er zijn heel wat stille rapers in Megen waarvan ik weet dat deze ook ‘gewoon’ mee vuil rapen tijden bijvoorbeeld het uitlaten van de hond. Prachtig dat mensen zich terecht verantwoordelijk voelen voor de wereld waarin we leven, maar er dan ook écht iets aan doen👍

Kenjij ook van die kanjers?

Mijn dochter (5,) is een trotse Mikmakker. Een mooi programma vanuit de gemeente Oss voor kinderen die ook voor bewustwording zorgt dat het niet normaal is om vuil zomaar langs de weg te gooien, het belangrijk is om afval te voorkomen en dat het goed is voor mens en dier om het op te ruimen.

En zoals ik soms mopperend haar kamer mee opruim, om haar wat aan te leren.Ruimen we samen wel eens afval op, om zo anderen mensen hopelijk wat bewuster te maken.

Heb ik al gezegd dat het naast dat het bijdraagt aan een betere wereld, ook gezond is. Vaak loop je hele stukken, en samen met het bukken en rapen is het al snel een hele oefening;)

Meedoen? Op 23 maart is het landelijke opschoondag en zijn er heel wat initiatieven waarbij je mee kan prikken 😉www.landschapsbeheer-oss.nlVanuit de natuurspeeltuin Megen zullen we ook een startpunt zijn voor het opruimen.

Wat vind ik het fijn dat ook veel scholen bezig zijn met de bewustwording rondom afval en zich hebben aangemeld voor de opschoondag. Veel kinderen en leerlingen overzien de gevolgen niet van afval wat ze op de grond gooien. Zodra ze het weten, worden ze vaak enthousiaste ambassadeurs in het voorkomen van afval. En die toekomst,  is natuurlijk prachtig vooruitzicht.

En heb je kinderen vanaf 5 jaar? Aansluiten bij de Mikmakkers is zeker een aanrader.

Samen kom je verder 😉

Zou dragen we ook allemaal weer bij aan de werelddoelen, Global Goals,  en zorgen we samen weer voor een net iets betere en netere wereld.

Provinciehuis bezoeken ✔️
Dan ook metéén maar lunchen met gedeputeerde #HenriSwinkels & nóg heel wat inspirerende mensen op de hoogste ⬆️verdieping ☑️

Stérk.Brabant een community voor sociaal maatschappelijke initiatieven.

Wat een fijne energie, mensen die naast #denken, #dromen ook #doen. We hadden het o.a over- netwerken – hoe kom je voorbij het hokjesdenken- Recht tot creativiteit – kracht van creëeren- inspireren- elkaar vinden – stimuleren – offline ontmoeten- lokaal- online communities

Intrinsieke motivatie, van die mensen die iets doen omdat zij vaak onvoorwaardelijk geloven in een initiatief/voorstel en dit gewoon willen doen en niet omdat ze het moeten (die dan weer vaak ook zorgen voor een mooiere en betere wereld. )

Mijn hart gaat sneller kloppen in een ruimte met mensen die willen, elkaar helpen en in alle eerlijkheid delen waar zij tegen aanlopen.
Want dan is het netwerk extra waardevol, als je de vraag durft te stellen die je hebt dan kun je er zomaar eens een antwoord op vinden.❤️

Ik was er nu niet met een concrete vraag, of vanuit een bepaald initiatief. Maar hoe fijn en leerzaam was om hierbij te mogen zijn. Ik weet Sterk Brabant nu te vinden, zij weten mij te vinden, en ik kan andere mensen en initiatieven hier ook weer op wijzen.

Ik mocht iemand mee nemen, één voorwaarde: degene moet maatschappelijk betrokken zijn.

Dus ik dacht meteen aan het inspirerende Global Goals Oss en vroeg Maartje Aarts mee.
Dat bleek een ontzettend goede keuze😉
Want de 17 werelddoelen zijn voor de hele wereld en voor alle mensen, en ook voor jou.

En zelf gereden…op de snelweg…,wat een top dag! 💪

#Gewonnenlunch #stérkBrabant #veerkracht #congres #verbinden #GlobalGoalsOss #Raadslidjessica #verbinden #provinciehuis#Uitzicht😍

22-01-2019

De taal brengt meer dan woorden.

Meer dan 15 jaar geleden mocht ik mee op reis naar Roemenië. Mijn eerste jaar van mijn opleiding docent omgangskunde, een reis met leerlingen naar een land die ik niet kende.
Daar brachten we bezoeken aan diverse projecten. Daar waren we, toen ze volop in discussie waren/ruzie kregen. Athans dat dacht ik, door de stemverheffing en kracht van woorden.
Ik verstond er helemaal niks van, aangezien ik geen Roemeens kan verstaan.
Het bleek helemaal niet zo te zijn.
Ze waren ‘ gewoon’ in gesprek. De manier van communiceren was met wat meer passie dan dat ik gewend was, daardoor dacht ik dat ze ruzie hadden.
Dat was mijn eerste besef dat in taal ook een stuk cultuur weergeeft.
In 2015 heb ik een aanvulling gevolgd op mijn opleiding omgangskunde. Taal en rekenen was de toevoeging. Om te kunnen rekenen, worden de cijfers nu vaak uitgelegd met …TAAL. Zo vreemd is het dus niet dat schuldproblematiek vaak hand in hand gaan met laaggeletterdheid. Dus wil je echt veel mensen bereiken, kijk dan eens naar het 4-tact model. Taal is op zoveel manieren toe te passen en over te brengen.
Voor mij zit een dame, op leeftijd.
Ze is van Duitse afkomst, en woont al jaren in Antwerpen. We hebben haar een beetje geadopteerd, aangezien haar familie ver weg woont ze geen kinderen heeft en wij in de toekomst naast haar komen wonen.
De eerste keer gooide ze de deur dicht voor onze neus. Inmiddels met wat volharding zijn we vrienden, familie.
We eten regelmatig samen.
Ik kom uit Brabant, Oss en woon niet lang in België. Vlaams lijkt veel op Nederlands maar is het niet. Ook al zijn onze landen buren, het is zeker niet hetzelfde. Ik voel mij buitenlandse, terwijl ik veel van de taal wel kan verstaan.
Rika wordt dementerend. En raakt langzaam haar woorden kwijt.
Jarenlang heeft ze voor haar man gezorgd, heeft op haar (70!) Nog haar rijbewijs gehaald, en is ongelooflijk zelfstandig en vindingrijk. Langzaam raakt ze dat kwijt. Samen zoeken we naar de woorden die ze zoekt.Wij hebben niet dezelfde woorden in onze rugzak. Soms vinden we ze, soms lijken ze in de lucht te hangen en kunnen we er niet bij.
Maar dan kijken we elkaar in de ogen, en geven elkaar soms een knuffel.
En dan spreken we de taal die iedereen begrijpt van hart tot hart.
Na mijn bevalling kwam ik in een post-partumdepressie. Voordat ik dat toe kon geven was ik al even onderweg. En eenmaal bij de psycholoog, moest ik uitleggen hoe het met mij ging. Vol angst zocht ik naar woorden. Gevoelens die ik zelf woorden had gegeven. Die woorden gaven voor mij aan hoe ik mij voelde.
En tijdens die gesprekken kregen sommige gevoelens een andere woord waarmee ik ze omschreef. Samen gevonden met de psycholoog, gevoed door haar kennis en ervaring. Woorden die bijvoorbeeld positiever waren en kracht gaven.
Mees is inmiddels bijna 3. Praat al wel wat, maar is niet van het uitgebreid kletsen. Totaal tegenovergesteld van zijn zus. Robin vragen we regelmatig om even niet te praten.
Maar wat is het frustrerend voor onze kleine peuter als hij eens iets wil uitleggen, en wij kunnen er niks van maken. Vol in herhaling. 10 x blijft hij dan drammen, tot tranen toe. Hij voelt zich niet begrepen.
Als ik ergens binnenkom met mijn zachte G, geeft mijn taal al deels weg waar ik vandaan kom. Dat men er dan vanuit gaat dat ik dol ben op carnaval en bourgondisch ben ingesteld, zitten ze er niet ver naast😉
In het buitenland op vakantie voel ik mij vaak op avontuur. Ontdekken wat daar anders is, proeven van wat ik niet ken.
En raden wat bedoeld zal worden met sommige woorden.
Maar wat ben ik blij als ik weer naar huis mag, naar een plek die ik ken en waar ik grotendeels weet hoe het werkt. Een tijd woonde ik op verschillende momenten niet in Brabant. En ja als ik Guus dan hoorde zingen ‘ En dan kom je in Brabant, daar brandt nog licht’ dan liepen de tranen over mijn wangen. Hier ben ik thuis.
Taal is meer dan een verzameling woorden. Met taal kun je je uiten. Taal kan iets sterker maken of zwakker.
In taal kun je elkaar vinden. Taal en woorden zorgen ervoor mij dat ik mij thuis voel.
Ik gun iedereen een enorme woordenschat, en de wijsheid om deze op een positieve manier te gebruiken.
– Jessica

19-12-2018

IMG_20181219_003122_357.jpg

Met een glimlach kijk ik terug op afgelopen jaar💙

Dank aan de VDG en de mensen die hebben gestemd, want daardoor heb ik de kans gekregen om raadslid te worden voor de gemeente Oss.

Politiek, ik denk dat ik er niet thuis hoor.
Tot politiek een wereld waarin je wat kan bereiken als je jezelf maar niet zal verliezen. Inmiddels voel ik dat ik helemaal op mijn plek zit.

Voorheen zag ik politiek en gemeente als een containerbegrip, en misschien ook wel de naam voor alles waar ik geen grip op had. ‘ Het zal toch wel besloten worden’

Tegenwoordig zie ik bij i.i.g de Osse politiek de gezichten van mijn VDG fractieleden, mijn mede raadsleden en het college en ieder die daarin ondersteuning geeft.

Politiek heeft voor mij een gezicht gekregen, betekenis en is af van zijn vieze smaak. Want nu ik eenmaal zie en weet dat deze mensen de politiek zijn, voelt het ook zoveel méér dichterbij.En natuurlijk leer ik steeds meer bij hoe de politiek kan werken, en op welke manier wij als partij en ik daar invulling aan kan en wil geven. Want politiek is partij en persoonsgevoelig.

De kracht van lokaal, dat is wat wij als VDG zeggen.
En zo voelt het ook.
Elkaar kennen, elkaar weten te vinden en het samen oppakken.
Dat klinkt zo gewoon, maar is eigenlijk zo bijzonder.
Zonder veel poespas, vanuit eigen kracht. Ruimte voor elkaar.
Wat mooi om te zien dat veel van onze punten vanuit het VDG verkiezingsprogramma een plek hebben gekregen in het Osse beleid/ coalitieakkoord.

Onze VDG verkiezingspunten waren ook niet opgelegd, of geschreven door een aantal mensen.
Vrijwel al onze leden en andere betrokkenen dachten actief mee, en samen hebben we voor de verkiezingen het programma opgesteld. Van ‘ Het zal toch wel besloten worden’ naar wij hebben er zeker invloed op gehad.

Misschien heeft de VDG je stem wel gekregen? Of misschien heb je zelfs mijn hokje ingekleurd? Misschien heb je bewust voor een andere partij gekozen?

Onderschat nooit je invloed.
Durf je mening te geven. Maak het concreet en durf je te verwonderen.
Samen met heel veel anderen maken we Oss een stukje mooier en warmer, en daar heb jij op één of andere manier vast invloed op gehad.

Laat je sowieso weten als je iets ziet wat beter kan? Of als je je zorgen maakt.

Want er kunnen dingen veranderen, als we het gesprek met elkaar blijven voeren en elkaar weten te vinden. En ik ga en blijf ook komend jaar mijn best doen om de Osse politiek dichterbij te brengen.

Dank al voor alle waardevolle gesprekken die ik al heb mogen hebben afgelopen jaar.
Ik hoop dat jullie mij of één van de anderen weten te vinden als er iets is.

Fijne dagen, en op naar 2019!

Raadslid VDG
Jessica Keijzer Nab

#Buitenbieb #Megen #Lezenextrastimuleren

13 november op bezoek bij het sociaal team

Wat als je het even niet meer weet?

Er was een periode dat ik het zelf niet meer wist. Dat het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend was om de dag door te komen. Als ik er nu op terug kijk, lijkt het een eeuwigheid geleden en deels kan ik mij gelukkig niet meer indenken hoe het op dat moment was. En dan was ik nog in de gelukkige situatie dat mijn situatie voor de rest goed was(  financieel, relationeel, sociaal netwerk)
Inmiddels een depressie overwonnen, flinke revalidatie ga ik dit jaar afsluiten met een enorm positief gevoel. Wat heb ik zin in het leven. Wat geniet ik van ons gezin en familie en wat ben ik blij om de energie te hebben om sociaal maatschappelijk wat te kunnen betekenen als raadslid.
Vandaag mocht ik aansluiten bij een overleg van het sociaal team. Een plek waar de hulpvragen vanuit toegang worden doorgezet om opgepakt te worden. Uiteraard ging alles anoniem, maar wat komen er een vragen/situaties binnen. Mensen die kleine en grote vragen hebben. En ook mensen die het gewoon even allemaal even niet meer weten. Wat mooi om te zien dat er dan een mooie grote groep betrokken mensen is die dit met een enorme energie oppakken. In contact en in verbinding, samen kijken wat de ander nodig heeft. Vanuit je professionele rol ‘gewoon’ voor elkaar zorgen , wat klinkt het simpel maar wat is het bijzonder om het van dichtbij te zien.
Dank dat ik mocht aanschuiven, om zo een kijkje achter de schermen te krijgen.
Zit je zelf vast, heb je vragen?
Of als iemand (uit gemeente Oss) aan jou laat weten dat ze niet weten waar ze terecht kunnen, bel dan met de gemeente Oss 140412, optie 1 – dan kan daar iedere hulp/zorg vraag gesteld worden.

4 november 2018

De gemeenteraad van Oss

Samen in eigen kracht.

Sommige politici gaan met modder gooien en andere doen het op andere manieren. Gelukkig zijn er ook genoeg andere manieren.💪

Uitgaan van eigen kracht lijkt mij een logisch en prachtig uitgangspunt.❤️
Ik ben dan ook blij dat ik dit regelmatig bij veel Osse raadsleden zie.
Wat kunnen we elkaar als mensen mooi aanvullen omdat we allen juist zo verschillend zijn. Scherp of subtiel. Man of vrouw, gezin of single, verweven in het lokale of zittend in het landelijke, verlegen of dominant, Soms zitten we in andere levensfases. Stad of in een buitengebied.We wonen in verschillende wijken. Jarenlange ervaring in de politiek of net begonnen. Sommige hebben een eigen zaak, anderen werken partime.
Er zijn wellicht mensen die tijd krijgen van hun werk om raadswerk te doen, er zijn mensen die alles strak moeten plannen om het voor elkaar te krijgen. Er zijn mensen die zien het raadswerk als hun werk. Er zijn grote fracties , kleine fracties.Kat uit de boom kijkers, en mensen die het voortouw nemen.
De Osse raad is behoorlijk verschillend, gelukkig! Natuurlijk kan de diversiteit altijd nog diverser😉
Want op welke manieren het ook gebracht zal worden, linksom of rechtsom😉nu in de raad zitten 37  mensen (en is heel veel inzet van burgerleden )die zich ontzettend hard inzetten voor alle mensen in Oss. En wat ze willen is helemaal niet zo verschillend, misschien in essentie willen we allemaal hetzelfde, het beste voor de mensen uit Oss. En dat beste proberen we voor elkaar te krijgen met onze eigen ervaring en persoonlijke aanpak en kwaliteiten en in de uitvoering van de drie taken die we als raadslid hebben (volksvertegenwoordiger, kaderstellend, controlerende functie).
Alleen de manier waarop, en de prioritering kan verschillen. Natuurlijk horen al die raadsleden bij een politieke partij.Landelijk of regionaal,een partij die ergens voor staat. En ook dat draag je als raadslid mee uit. Daar gaat het debat dan ook vaak over, om het goede gesprek met elkaar te hebben hoe we het beste voor de Osse bewoners kunnen bereiken.
Maar mocht je nu denken welke mensen zijn er nu allemaal voor mij/ons als Ossenaren aan het werk en wie zitten er nu nog meer in de Osse raad, naast de mensen die ik ken of voorbij zie flitsen?
Daar staan ze allemaal, en ook de manieren waarop je ze kunt bereiken.
Misschien ken je niet iedereen, en dat is helemaal niet erg. Ook raadsleden kunnen niet iedereen kennen,..
Zullen we wel zorgen dat we elkaar kunnen vinden als het nodig is?
Zolang we met elkaar in gesprek blijven zowel onderling als raadsleden als met bewoners kunnen we samen heel wat bereiken.💪
Samen vertegenwoordigen we als Osse raadsleden namens jullie de gemeenteraadOss.
Samen met jullie zijn we GemeenteOss.
Zullen we er samen iets moois van maken?

2 november 2018

We brachten de groetjes van Oss naar #schaijk en #Reek #VDG

#Beste Buren;) #postkaart

Verbinden😉
Wat leuk: mijn naam in de krant @brabants_dagblad
Als verbinder extra trots dat er een mooie samenwerking is ontstaan tussen @hooghuis & @hoessenbosch💪
Ik kom snel een keer kijken ☕
Uit ervaring weet ik dat de Singel (bouwboys) prachtige dingen kunnen maken😉
°
°
°
Niet alleen kansen zien & kansen pakken 😉in dit geval kansen creëren 💪
#raadslid_jessica
#samenkomjeverder #verbinden #Osszogeknogniet #politiekdichtbij

4 oktober 2018

Gisteren zaten we met de benen op tafel.

Niet letterlijk 😉 (er was geen tafel) maar we hadden een open gesprek als raadsleden over maar nog belangrijker met ‘ONS WELZIJN.’

In de aanloop naar deze avond en ook op deze avond kwam duidelijk naar voren dat het lastig is zicht te geven en te krijgen op wat er exact gedaan wordt en op welke manier.

Vooral als je niet met producten te maken hebt maar met mensen en processen blijft het een uitdaging om daar een strakke financiële projectmatige verantwoording over te geven die een compleet beeld schept.

Zonde eigenlijk daar waar de ‘ negatieve’ ervaringen met ons welzijn vaak en veel aandacht krijgen (terecht want dan kunnen er wellicht dingen veranderen of verbeteren) krijgen de positieve ervaringen /berichten of mooie inspirerende projecten vaak geen podium.

Gelukkig werd het een avond waarin we open het gesprek zijn aangegaan wat wij met zijn allen voor elkaar kunnen betekenen en op welke manier we aan elkaars verwachtingen kunnen doen.

We krijgen een soort 0 meting. Zullen meer inzicht krijgen op welke manieren zij vorm geven aan de doelstellingen die samen met gemeente Oss zijn opgesteld.

En uit het eigen verhaal begreep ik dat er ook inzet zal zijn op de naamsbekendheid van ons welzijn.

Niet dat het belangrijk is dat mensen weten dat het ‘ ons welzijn’  is, maar wel dat mensen weten waar ze naar toe kunnen/vragen kunnen stellen.

Daar kan iedereen dus ook jij al wat in betekenen!

Als iemand (uit gemeente Oss) aan jou laat weten dat ze niet weten waar ze terecht kunnen, laat je ze dan bellen met de gemeente Oss 140412, optie 1 – dan kan daar iedere hulp/zorg vraag gesteld worden.

Fijn dat deze avond er was.
°
°
°
#raadslid_jessica
#benenoptafel #Onswelzijn #gesprek #gemeenteraad #GemeenteOss

De kracht van samen

Gisteren keek ik samen met andere raadsleden mee met het KCC en met burgerzaken(Klant contact centrum) bij @gemeenteoss de plek waar in veel gevallen het eerste contact is vanuit burgers met de gemeente.

Wat leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen. Mijn respect groeit bij het werk dat ze doen, als je zomaar even een stukje mee krijgt van alle systemen (en dat zijn er nogal wat) en alle inhoudelijke kennis die hebben.

Natuurlijk hoeven ze (gelukkig) niet alles uit het hoofd te weten, en zorgen de systemen er mede voor dat zij ondersteund worden met relevante informatie op het moment dat ze dat nodig hebben.
Maar daar stopt het niet. Beide afdelingen zijn in veel gevallen de voordeur van onze gemeente. De plek waar de eerste indruk wordt opgedaan in de beleving over ‘ gemeente Oss’. Wat fijn dat de klantvriendelijkheid dan ook hoog in het vaandel staat, waardoor er zo wordt gezorgd voor een warm welkom.Hier werken ze niet puur vanuit een script maar vanuit de mens.

En het gaat verder. Het actief stimuleren en meedenken over verbeteringen die dienend kunnen zijn in het beantwoorden van vragen of dienen van mensen, het continu trainen van medewerkers en het blijven bekijken van hoe systemen en samenwerkingen ook buiten de eigen afdeling efficiënter kunnen.
Veel hebben we het over ‘ontschotten’. Hier lijken in iedergeval mensen te zitten die de ‘ kracht van samen’ begrijpen.
Zullen we afspreken als je opmerkingen hebt over hoe je te woord gestaan/geholpen wordt door één van beide afdelingen (of als tips hebt) dit even bij ze meld. Want dat nemen ze zeker serieus (en kan ze alleen maar helpen) en dat heb ik gezien.

Dank voor de gastvrijheid van beide afdelingen!
°
°
°
#raadslid_jessica
#KCC #Burgerzaken #Oss #GemeenteOss

#ZomerRaad

Afgelopen twee dagen zat ik in de #ZomerRaad in @gemeenteoss van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat en Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
Wat leuke inspirerende workshops en weer hoop leuke mensen mogen ontmoeten ❤👍
°
°
°
#altijdblijvenleren #Raadslid_jessica #politiek #raadslid #meervrouwenindepolitiek
#debat #media  #burgerparticipatie  #instrumenten als raadslid #leerzaam #Oss

#indrukwekkend #ervaringsdeskundige #confronterend
Werkbezoek als #raadslid #VDG #gemeenteOss aan @SMOVerdihuis en werksessie structurele overlastgevers.
Wat een #complexiteit en wat heb je veel factoren die meespelen.
Goed georganiseerd, en goed om een keer echt binnen te kijken en met elkaar te sparren.
Dank aan #Sociaaldomein voor organisatie.

Dank aan ieder zich inzet voor een ander: hoe klein ook: op welke manier dan ook 💙

Het verschil dat het verschil kan maken
Het zijn niet allemaal succes verhalen helaas, maar soms lukt het!

#bezoek #voedselbank #Oss
Zeker onder de indruk, wat een professionaliteit! En dat door allemaal #vrijwilligers. Wekelijks +/- 180 pakketten die worden uitgedeeld. 💙 Wat neer komt op méér dan 450 personen per week, die kunnen eten dankzij de voedselbank. #respect
Dank voor de rondleiding, het enthousiasme en de terechte trots👍💪 Hebt u een laag inkomen en houdt u niet genoeg geld over om eten te kopen? Dan kan de voedselbank u misschien helpen.
https://loket.oss.nl/Loket/product/688b4f695fd09003d36f57a057077097product

Gisteren was mijn #installatie als #raadslid voor de gemeente Oss!

Wil je af en toe daar wat van meekrijgen
Volg dan raadslid_jessica op instagram.✔
of op twitter 😉 en af en toe schrijf ik wat:
http://www.makemydayjob.com

Dan staan mijn raadslid foto’s niet tussen foto’s van mijn kids en andersom😉

Zojuist geïnstalleerd in de gemeenteraad #Oss #trots #spannend #enthousiast #raadslidjessica
Mijn eerste raadsvergadering! ✔

19-03-2018

Laat je stem horen! Ga stemmen.

Wat een wervelwind zo’n campagne.💙
Voor het eerst met mijn neus erbovenop.
Wat gebeuren er veel dingen tegelijk.

Afgelopen weken waren intensief.Maar wat heb ik al genoten van ieders inzet, humor , motivatie om bijdrage te leveren aan onze gemeente Oss.

Wellicht heb je er af en toe iets van meegekregen, of zit je zelf in die politieke bubbel. Misschien struikelde je over een van de gekleurde jasjes afgelopen weekenden. Heb je een gehaktbal, frietje of broodje ei kunnen scoren.

Wat je er ook wel of niet van gezien hebt afgelopen weken, besef dat al deze mensen hard aan het werk zijn geweest en ook voor jou.

Door of al in de raad gezeten te hebben, wethouder te zijn geweest of betrokken lid van de partij, het programma mee hebben samen gesteld, of afgelopen weken flyers hebben rondgebracht/gekletst of op andere manieren je aandacht hebben proberen te krijgen.

Mensen, vrienden, ossenaren, alle mensen uit de kernen wijken stadjes, ga stemmen woensdag!

Je kunt wel denken ‘ik zie ze slechts 1x per 4 jaar’ En ik ben het er mee eens dat tussentijds de zichtbaarheid beter zou kunnen, maar weet dat in deze 4 jaar er mensen zeker hard aan de bak zijn geweest en komende periode weer zullen zijn.

Samen komen we verder💪
Ps. Vergeet je paspoort niet😉

15-03-2017

#Afscheidsavond #dorpsraad
Zo mooi, voor ieder vertrekkend lid een persoonlijk woord van de burgemeester👌Een zaal vol mensen die zich allemaal hebben ingezet afgelopen jaren. En dan beseffen dat er weer nieuwe wijk-en dorpsraden klaar staan om weer te beginnen aan een nieuwe periode.👍#betrokkenheid #glimlachopmijngezicht #verbinding

VDG raadslid Roel van de Camp in gesprek met Magus TV over de leefbaarheid in Megen, Haren en Macharen. Roel geeft het belang aan van behoud van voorzieningen in de dorpen, en het belang van woningbouw naar behoefte.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2038731466409012&id=1446145415667623

09-03-2018

Deze had ik al gemaakt, alleen toen kwam er een leuk filmpje via Brabants dagblad online. Maar om het toch te delen, voor mensen die ons lokaal nog niet hebben kunnen bezoeken in het centrum 😉 3

https://drive.google.com/file/d/10k8LQYAJIvbCUZStriIfrkhxJpeUlBVG/view?usp=drivesdk

08-03-2018

In mijn zoektocht naar manieren om mensen te bereiken, kwam ik een tool tegen waar je filmpjes mee kan maken

http://sho.co/1A0W2

Wat leuk. Ik wist niet eens dat er een artikel geschreven zou worden.💙 Dank luuk.

Ik geloof inderdaad dat er meer #bekendheid en #verbinding mag zijn.

#dekrachtvanlokaal

http://www.props.fhj.nl/oss/sociale-initiatieven-in-oss-ze-weten-niet-van-elkaars-bestaan/

24-02-2018

Vandaag was er een goed gebruik van ons VDGlokaal. Heel wat aanloop en zelfs achterin werd er gewerkt. 💪

Zelfs nog even een vlag thuis opgehangen. Er zijn volop weer VDG borden in heel gemeente Oss gezet. Alles kleurt een beetje blauw 💙

Al een tijd geleden had ik http://www.onskentoss.nl gekocht als domein naam. Het idee erachter was wellicht een site te maken waarop de sociaal maatschappelijke initiatieven uit Oss een plek zouden krijgen. Om elkaar te #inspireren #verbinden en te zorgen voor meer bekendheid voor deze initiatieven.

Nu zag ik ineens het bestaan van de facebookpagina onskentoss! Blijlbaar is er een groep eerstejaars studenten die een tijdschrift over Oss uit gaan brengen! Ik heb direct contact gezocht. Wellicht zouden ze mijn domeinnaam willen hebben.

Wat blijkt het is een tijdelijk project. Maar ze willen wel in gesprek om te kijken of ze wat kunnen met mijn oorspronkelijke idee voor de site! Dat zou mooi zijn. #omdenken #verbinden #benieuwd

23-02-2018

Vandaag even langs het VDGlokaal. Voor een mok met Frank;) En voornamelijk om ook even een poster op te halen om thuis op te hangen;)

Wat leuk dat er wat aanloop was vanmorgen. Leuke ontspannen manier om even met elkaar in gesprek te gaan.

Er stond ook nog een afspraak met de jongerenraad. Dit om te kijken of wij iets voor ze kunnen betekenen. Leuk gesprek, ben benieuwd. Sowieso leuk dat ze zelf ook al campagne aan het voeren zijn💪 Van alle jongste leden van de verschillende lijsten maken ze een filmpje.

Ik ben nog even binnen gelopen bij onze nieuwe overburen👍 Dat ziet er ook heel gezellig uit.

Wat raar om mijn eigen poster te zien hangen.😳

22-02-2018

Soms kan ik ze wel achter het behang plakken..Maar meestal ben ik voornamelijk trots. Want zo klein als ze zijn, soms (soms ook helemaal niet) voelen ze situaties zo goed aan. Zoals vandaag.

Ze besluiten zich te gedragen als 😇😇en ze willen beide op schoot zitten, om hun bakje fruit braaf leeg te eten. Spontane knuffels, dat kon deze mama wel even gebruiken en daar geniet ik zo van😍❤

21-02-2018

Nog altijd slikken als ik dit lees.
Toch sta ik er bij stil. Gisteren was Mees jarig, alweer 2!
Gelukkig lijkt #Hellp #PE #depressie #revalidatie alweer even geleden, en maken we ieder jaar nog steeds samen stapjes. ik ben er nog niet, maar kan al weer meer dan een jaar geledenEn wat ben ik trots op die kleine stoere kanjer #dankbaar

17-02-2018

Balans is belangrijk. En omdat dit alles helemaal nieuw is, wil ik weleens over mijn grenzen heen gaan. Dus even paar dagen rustig aan, ik zal wel moeten. Dan is het extra fijn dat je onderdeel bent van een groep😉 Dus alles loopt gewoon door;)

En natuurlijk baal ik dan een beetje! Want ik was ook graag bij het poster plakken geweest afgelopen vrijdag!Zag er oprecht gezellig uit. En vandaag zat Iris Bongers zelf ook te tekenen in het VDGlokaal. Ik begreep dat er heel wat mensen binnen zijn gekomen vandaag.  Dat is fijn om te horen👍💪 Vandaag zijn er ook al heel wat VDG borden geplaatst in de hele gemeente Oss . Dus volgende week er weer tegenaan. Leuk die positieve vibe, dat mensen op een creatieve manier met elkaar in contact komen. #verbinden #ikgenietdaarvan #dekrachtvanlokaal

17-02-2018

Gezond verstand, betrokkenheid, oog hebben voor de belangen van inwoners en je vooral niet laten opslokken door regels en procedures. Dat zijn volgens directeur Bouwmans van Raadslid.nu de kwaliteiten van een goed raadslid. ‘Je moet opvattingen en gevoelens vanuit de samenleving het gemeentehuis binnenhalen’

17-02-2018

Wat een drukke week! We zijn open met het VDGlokaal! Dank aan alle helpende handen (VDG leden💪👍)

Wat is ons lokaal een fijn plekje geworden. Daar mocht ik ook iets over vertellen op D-tv

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1832623600083383&id=829016757110744

Wat super dat we de meubels mogen lenen van Haert Care Werk(t) en de kunst van Iris Bongers.

#dekrachtvanlokaal #verbinden

11-02-2018

Wat komt er veel bij kijken!

Vooraf had ik geen idee… En nog leer ik bij.;)

Inmiddels zijn we bezig geweest met het samen vaststellen van het verkiezingsprogramma. Maar ook de Pr-werkgroep draait op volle toeren. Wel of geen folders,gadgets flyers, artikelen etc etc. Waar het bij landelijke partijen kan zijn dat sommige dingen collectief geregeld zullen zijn, zullen we alles als lokale partij zelf moet doen 💪👍Nu boffen we als VDG wel met een enorme achterban, en een groot leden aantal.

We hebben inmiddels bekend gemaakt dat we een heus VDG lokaal zullen hebben! Een plek om met mensen in gesprek te gaan komende periode👍☕

Dus ben je in de buurt, kom zeker even langs! We zitten in de kerkstraat 2 (naast zeeman). Opening komende donderdag vanaf 16u.  Schema van openingstijden van het lokaal zal daarna snel volgen👍

08-02-2018

Verkenningsmarkt en ongevingsanalyse op het gemeentehuis.

Wat een leuke avond. Niet geweest? Dan heb je echt wat gemist als (toekomstig) raadslid. Sowieso leuk om meer mee te krijgen op welke manier ze binnen de gemeente Oss werken.

Onderwerpen verkenningsmarkt:
1. Mobiliteit en Openbare ruimte
2. Ruimtelijke ontwikkeling en wonen
3. Omgevingswet
4. Kracht van de samenleving
5. Samenwerking en netwerken
6. Raadsgriffie
7. Financiën en belastingen
8. Duurzaamheid, milieu en natuur
9. Economie en vrije tijd
10. Sport, cultuur en ontmoeten
11. Werk, inkomen en onderwijs
12. Zorg en welzijn
13. Veiligheid
14. Bestuur en organisatie
Ook de presentatie vanuit Brabantkennis was een mooie toevoeging van het programma. Inspirerend.
En wat leuk om nu wat mensen echt te ontmoeten die ik al wel volg op twitter;)

04-02-2018

Vrouwen in de politiek. Een avond in gesprek met een aantal vrouwen over politiek. Wat zijn de eerste gedachten. Wat staat je tegen? Zou het ooit een optie zijn? Wat een leuke tafelgenoten en inspirerende avond!

Ook bijzonder om het persoonlijke verhaal te horen van onze Burgemeester Wobine Buijs. Waardoor zij ooit bepaalde keuzes heeft gemaakt, en hoe ze uiteindelijk zelfs burgemeester geworden is. Een persoonlijke avond, die mij alleen maar nóg enthousiaster heeft gemaakt om inderdaad met een goed gevoel de politiek in te gaan. Want in Noord-Brabant zijn vrouwen slechts  22% aanwezig in de politiek, dat kan beter💪

#Trots #natuurspeeltuinmegen #klimopvergroent #buurtinitiatieven

Al enige tijd ben ik betrokken bij het opzetten van een natuurspeeltuin in Megen. Ik mag mij dan ook trotse voorzitter noemen;)

http://www.natuurspeeltuinmegen.nl

Daarnaast zit ik in de werkgroep die bezig is met het vergroenen van het schoolplein http://www.facebook.com/klimopvergroent

Beide projecten waar ik ontzettend trots op ben. Waar ik zonder schaamte vol  in beeld graag wil vertellen wat we hebben kunnen bereiken en wat we aan het realiseren zijn. Niet om zelf in de picture te staan maar om de initiatieven in een spotlight te zetten, waar ze horen.

Dus zo maar kans dat je hier regelmatig iets kan lezen over beide initiatieven;)

https://www.412tv.nl/oss-innoveert?wix-vod-video-id=d343ac8f27024bdf8e1454266f24ddf0&wix-vod-comp-id=comp-j6f1xjhs#

Want in beide projecten zijn er te gekke enthousiaste vrijwilligers die tijd en energie besteden,  hun kennis en kunde inzetten, materialen sponsoren etc etc. En dan nog de vele partijen waarmee we samenwerken en die vaak belangeloos een bijdrage leveren.

Samen kom je zo ver! #verbinden #dekrachtvanlokaal

Positieve sluikreclame 🙂 Wie ziet het?!

21-01-2018

De wereld die politiek heet

Gisteren op het raadsledencongres werd er gezegd dat politiek zoiets is als ‘ ruzie met elkaar maken’

Ik hou niet van ruzie. Ik was dan ook blij om hier verder tijdens het congres niets van te voelen. Natuurlijk werd er gesproken over voor welke partij je kandidaat-raadslid was, maar that’s it. Er werd voornamelijk constructief gedacht over hoe je op een effectieve meest zinvolle manier dingen SAMEN kon bereiken.

Mooi was de inleiding door Pieter van den Hoogenband waar hij sprak over passie en je intrinsieke motivatie die je het meest ver kunnen brengen. Volg je hart en je passie. Probeer elkaar te verstaan.

Ik geloof in de kracht van verbinding. Het contact maken met mensen en initiatieven om niet alleen te weten (cijfermatig) wat er speelt, maar ook te voelen wat de ervaringen zijn en hoe deze worden beleefd. Nooit kun je alles voorkomen.

Ruzie maken om het ruzie maken of druk op te voeren, ligt mij niet.

Ik weet mijn weg met woorden, argumenten en kan dingen hard spelen als het moet. Liever kies ik bewust voor samenwerken en durven kritisch te zijn, niet enkel een ander aanpakken om er zelf beter van te worden.

Behalve als het om onrecht gaat, dan kan ik gaan trappen. En mensen die denken dat ze meer zijn dan een ander, heb ik een allergie voor. Ach, iedereen heeft ergens wel verbeterpunten..ook ik heb er genoeg 😉

12-01-2018

Met ontzettend veel plezier heb ik me de afgelopen 4 jaar ingezet voor de gemeenschap als dorpsraadlid.

Mooie dingen mogen leren en meemaken. De verbinding mogen zijn tussen bewoners en gemeente, heeft mij de kans gegeven om mijn plekje in Megen heel snel te kunnen vinden.

Van het organiseren van een preventie avond tot themavergaderingen, als contactpersoon voor ouderen, of met een tent de wijk in.

Ik vergeet niet snel de vele vragen rondom het maaibeleid, van dijk tot seniorenwoningen. Wat zat de openbare vergadering toen vol 😉

De Aed thema avond die mij letterlijk aan het hart ging, waarbij we mede financiering hebben kunnen regelen via QRS, en zelfs een extra gewonnen AED hebben kunnen plaatsen in onze kern.

De Maashorst waarbij de keuken bijna op slot ging na het verdwijnen van de activiteiten begeleidster. Hoe mooi is het dat Kbo, vrijwilligers, Ons Welzijn,  bewoners tot samenwerking zijn gekomen waardoor de ouderen kunnen blijven eten in de Maashorst en de activiteiten behouden kunnen blijven. Daar waar ze zelf met nieuwe initiatieven als de duofiets werken aan een nog grotere leefbaarheid.

Dankzij de dorpsraad is Megen dadelijk ook een mooie speeltuin rijker. Allemaal ooit ontstaan vanuit 1 vraag aan de dorpsraad, waarbij we met een aantal actieve bewoners het idee verder zijn gaan uitwerken. En zelfs alweer betrokken zijn bij een nieuw project: de vergroening van het schoolplein.

Een avond rondom zorg in Megen, om met plezier te mogen ontdekken dat de ‘Zorgen om de Zorg’ in Megen niet eens zo groot zijn, zolang het huidige aanbod maar aanwezig blijft.

Gelukkig konden de mensen ons de afgelopen jaren steeds beter vinden. Door het maken van een website, facebookpagina en actief toesturen van agenda en notulen en werken met thema avonden hebben we echt meer mensen kunnen bereiken.

Nog steeds hoop ik dat de bekendheid van de dorpsraad steeds groter zal worden bij de bewoners. Want het meest genoten heb ik wel van de inzet van de bewoners om onze kernen leefbaar te maken en te houden. De vele vrijwilligers en enthousiaste bewoners die onze kernen maken tot wat ze voor mij zijn, een heerlijke plek om te wonen en te zijn.

Megen, Haren, Macharen bedankt, nu maak ik ruimte voor een nieuw dorpsraadlid. Iets voor jou? Laat het weten!

—————————————————————

10-01-2018

Verwachting.

Nee, niet in verwachting.

Toen ik aangaf dat ik mij kandidaat zou willen stellen als raadslid voor de VDG, had ik geen verwachting op welke plek ik terecht zou komen.

Plek 8 zou later blijken. Mooi getal.

Toen ik de eerste keer deelnam aan een algemene ledenvergadering waarbij de kieslijst zou worden bepaald, had ik ook geen verwachting of de leden ook mij op deze plek zouden laten staan.

Gelukkig wel dus.

En zo geeft mijn plek geen verwachting voor de verkiezingen in maart. Wellicht zoeven er nog allerlei partijgenoten met voorkeursstemmen mij rechts of links (dat kan met een lokale partij) voorbij.
En dat is prima. Misschien gaan mensen bewust op mij stemmen omdat ze me kennen, of zich herkennen of simpelweg omdat ik bij ze in de straat woon of vroeger met ze in de zandbak heb gespeeld of mede een speeltuin heb gerealiseerd. Misschien waarderen ze wat ik afgelopen jaren bij de dorpsraad MHM heb gedaan of vragen ze zich af wat ik eigenlijk heb gedaan. Alles kan.

Zelf zie ik het als een kans om mij sociaal maatschappelijk in te kunnen zetten, en dat voor een plek waar ik me thuis voel. En kijk ik ook uit naar het ontmoeten van mensen en initiatieven die samen zorgen voor een fijne leefomgeving.

Het lijkt mij super om een verbindende rol te hebben om signalen op te vangen, naar mensen te luisteren en op de hoogte te blijven wat mensen raakt en boeit en hoe ze denken, maar ook waar ze bezorgd om zijn of waar ze op vast lopen. En hier niet enkel uit oprechte interesse naar te luisteren, maar ook meteen te kijken of hier iets mee of aan gedaan aan worden, of dat ik ze kan laten weten waar ze dan kunnen aankloppen.

Nee, ik kan niet ieder probleem wegnemen. Nee, niet iedereen zal altijd tevreden zijn. Ik heb geen verwachtingen, en wil ook geen verkeerde verwachtingen scheppen.

Politiek gezien moet ik nog een hoop leren. Motie / amendement / interpellatie etc, etc..dat zijn voor mij nog vrij lege begrippen uit een systeem waarvan ik nog veel moet leren.

En dan heb ik het geluk dat de partij al rotsen in de branding klaar heeft staan, om mij mee te begeleiden en te coachen hierin. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Dit is iets wat op mijn pad komt. Waar ik me volledig voor in zal zetten als de kans mij gegeven zal worden.

Misschien heb ik soms een moment, waarbij ik mij afvraag: wat moet een jonge moeder van twee die nog aan het herstellen is met weinig politieke ervaring is als raadslid. Dit zou voor mij geen baantje erbij zijn..dit zou de energie zijn die ik over heb.

En dan bedenk ik me dat ik kritisch durf te zijn, mijn mening durf te geven. Dat ik mensen zal aanspreken op hun functioneren, enkel omdat ik dat doe vanuit een positieve intentie. Samenwerken, elkaar zien als  ‘meemakers’. We zullen het samen moeten doen.

En dan voel ik die kracht in mij opkomen, waarvan ik weet dat als je doet wat je graag doet & contact maakt met mensen vanuit je hart, je altijd een prachtige bijdrage kan leveren.

En nu even verder lezen, nu de kids op bed liggen;)

Jessica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s